Foto: AFP/Scanpix
ASV piektdien apsūdzēja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, ka tas izmanto "badu kā kara ieroci", kas saskaņā ar Ženēvas konvencijām ir kara noziegums.

Pastiprinot retoriku pret Asadu un viņa atbalstītāju Krieviju, kā arī noraidot Kremļa apgalvojumus, ka uzbrukumi Alepo pilsētai ir apturēti, ASV amatpersona pavēstīja ziņu aģentūrai AFP, ka "[Sīrijas] režīms ir noraidījis ANO pieprasījumus piegādāt palīdzību Alepo austrumiem, izmantojot badu kā kara ieroci".

Ženēvas konvencijas aizliedz civiliedzīvotāju mērdēšanu badā "kā karadarbības metodi".

Alepo austrumdaļa nemiernieku rokās nonāca 2012.gadā, bet 22.septembrī sākās režīma spēku operācija tās atgūšanai, ko atbalstīja arī Krievijas kara aviācija.

Vašingtona pašlaik apsver tālāku sankciju noteikšanu pret Sīriju.

Krievija piektdien netika pārvēlēta ANO Cilvēktiesību padomē. Cilvēktiesību aizsardzības organizācijas pirms balsojuma bija izvērsušas kampaņu, aicinot nepieļaut Maskavas ievēlēšanu padomē, ņemot vērā tās lomu Sīrijas pilsoņkarā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzskata, ka atsākt Krievijas kara aviācijas uzlidojumus Alepo nav mērķtiecīgi, žurnālistiem piektdien paziņoja Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Par spīti Krievijas apgalvojumiem, Alepo ir turpinājušies [Sīrijas] režīma un tā atbalstītāju uzbrukumi," sacīja ASV amatpersona.

"Mēs turpinām skatīties uz Krievijas darbiem, nevis vārdiem, lai noteiktu, vai Krievija pilda savus apgalvojumus par savu militāro intervenci Asada režīma interesēs," piebilda ASV amatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!