Foto: AFP/Scanpix

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašais pārstāvis Sīrijā Lahdars Brahimi sestdien Damaskā centās panākt pamieru vardarbības izbeigšanai, bet valdošā prezidenta Bašara al Asada režīma pārstāvji uzsvēra, ka mieram valstī ir nepieciešams nacionālais dialogs bez ārvalstu iejaukšanās.

Brahimi tikās ar Sīrijas ārlietu ministru Valīdu al Muallemu un opozīcijas līderiem, ar kuriem sarunu iespējamību atzīst Asada režīms. Brahimi vēlas panākt, lai no 26. līdz 28.oktobrim, kad musulmaņi atzīmē "Eid al Adha" svētkus, Sīrijā tiktu izsludināts pagaidu pamiers. Piektdien uz šādu pamieru aicināja arī ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns un Arābu līgas ģenerālsekretārs Nabils al Arabi.

Sīrijas Ārlietu ministra paziņoja, ka Muallems ar Brahimi runāja par "vardarbības apturēšanu", "lai sagatavotos vispārējam Sīrijas dialogam bez jebkādas ārvalstu iejaukšanās".

"Tāds dialogs ir vienīgais veids, kā pārvarēt krīzi," uzsvēra ministrija.

Sīrijas ārlietu ministrs arī sūdzējies Brahimi, ka reģiona valstīm, kuras Damaska apsūdz nemiernieku izmitināšanā, apbruņošanā un apmācībā. Muallems uzsvēris, ka šāda reģiona valstu rīcība mazina ANO un Arābu līgas īpašā pārstāvja misiju.

Sīrija vairākkārt ir apsūdzējusi kaimiņvalsti Turciju, kā arī Saūda Arābiju un Kataru par bruņoto nemiernieku atbalstīšanu.

Opozīcijas organizācijas "Nacionālā koordinācijas grupa demokrātiskām pārmaiņām Sīrijā", ko atzinis Asada režīms, pārstāvis Hasans Abdelazims pauda atbalstu Brahimi ierosinātajam pagaidu pamieram, kas bruģētu ceļu uz politisko procesu,  pieļaujot cietumnieku, ko režīms aizturējis saistībā ar nemieriem, atbrīvošanu un medikamentu piegādāšanu civiliedzīvotājiem.

"Vardarbība Sīrijā ir sasniegusi bīstamu līmeni, kas apdraud valsts suverenitāti un neatkarību," pēc tikšanās ar Brahimi Abdelazims teica.

Savukārt trimdā esošā opozīcija paziņoja, ka būtu priecīga par pamieru, bet uzstāja, ka vispirms valdības spēkiem ir jāpārtrauc ik dienu veiktie uzlidojumi un bombardēšana.

Šī ir jau otrā Brahimi vizīte Sīrijā kopš stāšanās ANO un Arābu līgas īpašā pārstāvja amatā. Pirmo reizi viņš Sīriju apmeklēja septembra vidū. Brahimi ieradās Sīrijas galvaspilsētā piektdien. Gaidāms, ka viņš tiksies arī Asadu.

Brahimi pagājušajā nedēļā apmeklēja vairākas valstis, kam ir ietekme uz Sīrijas konfliktu, tostarp Libānu un Irānu. Viņš arī brīdināja, ka vardarbība no Sīrijas var izplatīties visā reģionā.

Bažas par šo prognožu piepildīšanos pastiprinājās piektdien, kad piektdien Beirūtā nometnē Sīrijas režīma pretiniekiem notika automašīnā ievietotas automašīnas eksplozija, kurā gāja bojā vismaz astoņi cilvēki, tostarp augsta ranga Libānas policijas izlūkošanas vadītājs ģenerālis Visams al Hasans.

Savukārt Sīrijas teritorijā sestdien gāja bojā 108 cilvēki, tostarp 42 civiliedzīvotāji, liecina Londonā bāzētās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" dati.

Kopš pagājušā gada marta nemieros pret Asada režīmu Sīrijā ir gājuši bojā vairāk nekā 34 tūkstoši cilvēku, liecina organizācijas apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!