Foto: AP/Scanpix
Sīrijas valdošais režīms sestdien pasludināja gadu ilgušo sacelšanos par sakautu, tomēr paziņoja, ka nesteigsies izvest armiju no pilsētu dzīvojamiem rajoniem.

"Kauja par valsts [valdošā režīma] gāšanu ir beigusies, un kauja par stabilitātes nostiprināšanu.. un virzību uz atjaunotu Sīriju ir sākusies," intervijā valsts televīzijai sacīja Sīrijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Džihāds.

"Sīrijas Arābu armijas klātbūtne Sīrijas pilsētās ir aizsardzības nolūkos, lai aizsargātu civiliedzīvotājus. Tiklīdz miers un drošība gūs virsroku, armija tiks izvesta," piebilda Makdisi.

Sīrijas oficiālā informācijas aģentūra SANA ziņoja, ka Makdisi interviju televīzijā sniedzis, lai izskaidrotu iedzīvotājiem Sīrijas valdības lēmumu pieņemt ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plānu.

Annans sagaida, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads nekavējoties izpildīs miera plāna nosacījumus, piektdien žurnālistiem Ženēvā paziņoja Annana pārstāvis Ahmads Favzi.

"Sagaidām, ka viņš šo plānu izpildīs nekavējoties. Līdz šim gan nekāda karadarbības pārtraukšana nav vērojama. Tas mums rada bažas," viņš teica un piebilda, ka termiņš Sīrijas valdošajam režīmam izbeigt vardarbību ir "tagad".

Sīrijas valsts ziņu aģentūra SANA ceturtdien vēstīja, ka Asads solījis strādāt, lai veiksmīgi īstenotu Annana izstrādāto miera plānu, kurā ir seši punkti. Annana pārstāvis otrdien paziņoja, ka Sīrija ir rakstiski piekritusi šo plānu pieņemt.

Annana plāns paredz, ka Sīrijā vardarbība tiks apturēta, ANO uzraudzībā Sīrijas valdības spēkiem izvedot karavīrus un smago bruņojumu no protestu pārņemtajām pilsētām. Annans ierosina ik dienu divas stundas ievērot pamieru, lai varētu sniegt humāno palīdzību kauju skartajās teritorijās, kā arī nodrošināt plašsaziņas līdzekļu pārstāvju piekļuvi šīm vietām. Tāpat starptautiskais īpašais sūtnis ierosina, ka Sīrijā notiek pašu valsts iedzīvotāju vadīti politiskie procesi, tiek ļauts piedalīties demonstrācijās un tiek atbrīvoti nemieros valdošā režīma patvaļīgi aizturētie cilvēki.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 9100 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!