Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas varas iestādes sākušas izvest bruņutehniku no dumpīgajām pilsētām, tādējādi izpildot galveno nosacījumu konflikta mierīgas noregulēšanas plānam, kuru piedāvāja ANO īpašais sūtnis Kofi Annans.

„No pilsētām, kurās ir mierīga situācija, armija tiek izvesta uz bāzēm, no apdzīvotām vietām, kurās saglabājas spriedze, bruņotie spēki atkāpjas uz piepilsētu teritorijām," kāds Sīrijas valdības pārstāvis, kurš vēlējies palikt anonīms, skaidrojis ziņu aģentūrai „Associated Press".

Savukārt opozīcija ārvalstu žurnālistiem uzsvērusi, ka vismaz Damaskas pievārtē armija joprojām otrdienas vakarā esot iepriekšējās pozīcijās.

Jau ziņots, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads piekritis līdz 10.aprīlim sākt īstenot Annana ierosināto miera plānu. Annana plāns paredz, ka Sīrijā vardarbība tiks apturēta, ANO uzraudzībā Sīrijas valdības spēkiem izvedot karavīrus un smago bruņojumu no protestu pārņemtajām pilsētām. Annans ierosina ik dienu divas stundas ievērot pamieru, lai varētu sniegt humāno palīdzību kauju skartajās teritorijās, kā arī nodrošināt plašsaziņas līdzekļu pārstāvju piekļuvi šīm vietām. Tāpat starptautiskais īpašais sūtnis ierosina, ka Sīrijā notiek pašu valsts iedzīvotāju vadīti politiskie procesi, tiek ļauts piedalīties demonstrācijās un tiek atbrīvoti nemieros valdošā režīma patvaļīgi aizturētie cilvēki.

Toties vēlāk trešdien, atsaucoties uz avotiem Sīrijas valdībā, medijos tika paziņots, ka Sīrijas varas iestādes līdz 10.aprīlim sāks bruņutehnikas nevis pašas armijas izvešanu no dumpīgajām pilsētām. „Runa nav par pilnīgu bruņoto spēku izvešanu no tām apdzīvotajām vietām, kur tie atrodas, līdz noteiktajam datumam," paziņojis avots, nosodot „sasteigto" rietumvalstu reakciju. „Sīrijas valdība nevēlas atkārtot kļūdu, ko pieļāva pirms trim mēnešiem, kad darbojās Arābu līgas valstu novērotāju misija," teica avots, norādot, ka, ja tiks izvesta armija, opozīcijas kaujinieki uzreiz izmantošot situāciju, ieņemšot veselus kvartālus, izveidošot bāzes un ieroču noliktavas, kā arī sākšot ņemt par ķīlniekiem Asada režīma atbalstītājus un viņu ģimenes.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!