Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas valdības spēki svētdien ieņēmuši vēl divus Alepo rajonus un cenšas pilnībā sašķelt pilsētas austrumdaļu, ko kopš 2012. gada kontrolējuši nemiernieki, svētdien paziņojusi Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" ("Syrian Observatory for Human Rights", SOHR).

Pēc SOHR ziņām, diennakts laikā aptuveni 1700 civiliedzīvotāju no Alepo aplenktās austrumdaļas pārbēguši uz valdības spēku kontrolētajiem pilsētas rietumiem, bet vēl 2500 – uz kurdu kontrolēto ziemeļdaļu. Tikmēr vietējie aktīvisti vēsta, ka daudzi citi dodas dziļāk pilsētas austrumdaļā, cerot atvirzīties no intensīvām valdības spēku apšaudēm un uzlidojumiem.

Sestdien valdības spēki pilnībā ieņēma Hanano - lielāko nemiernieku kontrolēto Alepo rajonu, svētdien - vēl divus līdzās esošos rajonus. Šobrīd turpinās cīņa par stratēģiski svarīgo Sahuras rajonu - ja tas kristu, Alepo austrumdaļa tiktu sašķelta ziemeļu-dienvidu virzienā, un tas nemierniekiem būtu nopietns trieciens.

"Armijas straujā virzīšanās uz priekšu skaidrojuma ar tās stratēģiju – uzbrukt Alepo austrumdaļai vairākās frontēs, novājinot nemierniekus," norādījis SOHR vadītājs Rami Abdels Rahmans.

Kopš jūlija, kad sākās Alepo austrumdaļas aplenkums, šī ir pirmā reize, kad civiliedzīvotāji tik lielā skaitā pārgājuši uz valdības kontrolētajiem rajoniem.

Lēsts, ka aplenktajā pilsētas austrumdaļā, kas smagi cietusi valdības spēku uzlidojumos, atrodas kopumā 250 000 – 300 000 civiliedzīvotāju. Cilvēkiem trūkst pārtikas, un, kā norāda starptautiskā organizācija "Ārsti bez robežām" (MSF), astoņas no deviņām slimnīcām cietušas uzlidojumos un vairs nespēj turpināt darbu.

Sīrijas valdības sabiedrotā Krievija iepriekš apgalvoja, ka nemiernieki izmanto aplenktā Alepo rajona civiliedzīvotājus kā dzīvo vairogu, bet ANO norādījusi, ka cilvēki neiedrošinās pamest šo rajonu, baidoties no iespējamajiem valdības spēku arestiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!