Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas viceprezidents Faruks al Šara nav dezertējis, sestdien vēstīja valsts televīzija, atsaucoties uz viņa pārstāvju izplatīto paziņojumu pēc tam, kad plašsaziņas līdzekļos izskanēja, ka viņš ir pametis Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

"Šaras kungs nekad nav domājis par valsts pamešanu vai došanos prom," vēstīja Sīrijas valsts televīzija, bet pats Šara sižetos nebija manāms.

73 gadus vecais Šara ir ietekmīgākais musulmaņu sunnītu pārstāvis režīmā, ko vada mazākumā esošie alavīti ar Asadu priekšgalā. Augsta ranga amatus Šara ir ieņēmis jau gandrīz 30 gadus.

Nemiernieku izveidotā Brīvās Sīrijas armija paziņoja, ka Šara, kas viceprezidenta amatā ir kopš 2006.gada, ir mēģinājis dezertēt un pievienoties opozīcijai.

"Sākotnējā informācija liecina, ka notika dezertēšanas mēģinājums, bet tas neizdevās," paziņoja Brīvās Sīrijas armijas militārā padome.

Jordānijas amatpersonas noliedza, ka Šara būtu ieradies šajā valstī. Arābu pasaules plašsaziņas līdzekļi iepriekš vēstīja, ka Sīrijas viceprezidents ir aizbēdzis uz kaimiņvalsti.

Sīrijas valsts televīzija arī vēstīja, ka Šara ir apsveicis bijušā Alžīrijas ārlietu ministra Lahdara Brahimi  iecelšanu jaunā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašā pārstāvja Sīrijā amatā.

No Asada režīma ir dezertējušas vairākas amatpersonas kopš pērn martā sākās tautas nemieri, tostarp opozīcijas pusē pārgājis bijušais premjerministrs Riads Hidžabs, kā arī augsta ranga ģenerālis Manafs Tlass, kas ir Asada bērnības draugs.

Hidžabs, kas uz Jordāniju aizbēga pirms divām nedēļām, otrdien paziņoja, ka Asada režīms pašlaik kontrolē vien 30% Sīrijas teritorijas. " Sīrijas  režīms pašlaik kontrolē vien 30%  Sīrijas  teritorijas. Tas ir militāri, ekonomiski un morāli sabrucis," preses konferencē Ammānā teica Hidžabs.

Francijas ārlietu  ministrs Lorāns Fabiuss, piektdien Turcijā apmeklējot bēgļu nometni pie Sīrijas robežas, aicināja "ātri satriekt" Asada režīmu, bet dienu iepriekš intervijā ziņu aģentūrai AFP teica, ka viņa rīcībā ir informācija par vēl vairākiem "iespaidīgiem" dezertēšanas gadījumiem, kas gaida Asada režīmu.

Šara vairāk nekā 20 gadus bija ārlietu ministrs gan Asada, gan viņa tēva Hafeza al Asada valdīšanas laikā.

Tautas sacelšanās pret Asadu šūpulī Deraas pilsētā dzimušais Šara pēdējo reizi televīzijā bija redzams četru augsta ranga drošības institūciju vadītāju bērēs. Viņi gāja bojā bumbu uzbrukumā Damaskā, par kuru atbildību uzņēmas Brīvās Sīrijas armija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!