Foto: AFP/Scanpix

Sīriju no "lielas pārejas" šobrīd, iespējams, šķir vien dažas nedēļas, otrdien paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

"Mūs, iespējams, no lielas pārejas iespējas Sīrijā šķir vien nedēļas," pēc sarunām Parīzē ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu sacīja Kerijs. Šobrīd noris "patiess process ar iespējām" izbeigt Sīrijas pilsoņkaru, viņš piebilda.

Līdz šim jautājumā par Sīrijas prezidenta Bašara al Asada tālāko likteni pastāvējušas dziļas domstarpības starp Bašara atbalstītājām Krieviju un Irānu no vienas puses un ASV un Franciju, kas pieprasījušas Asada atkāpšanos.

"Mēs esam panākuši vienošanos par principiem un noteikuši koncepciju, lai dotu dzīvību sarunām ar Krieviju un Irānu, kas ir unikāli pēdējo četrarpus gadu laikā," atzina Kerijs.

Sestdien Vīnē tikās 17 valstu diplomāti un, par spīti domstarpībām, vienojās par ceļu uz vēlēšanām Sīrijā un to, lai līdz 1.janvārim sarunās pulcētu Sīrijas opozīcijas un valdības pārstāvju "visplašāko spektru".

Diplomāti vienojās sešu mēnešu gaitā izveidot "uzticības cienīgu, ietverošu, nesektantisku" pārejas valdību, kā arī par grafiku jaunas konstitūcijas izstrādāšanai, kam 18 mēnešu laikā sekotu jaunas vēlēšanas.

Pilsoņkarš, kas Sīrijā notiek kopš 2011.gada, sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku. Karā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 250 000 cilvēku.

Spēcīgais radikālo nemiernieku grupējums "Daesh" ("Islāma valsts"), kas kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, uzņēmies atbildību par Parīzē nule kā notikušo slaktiņu, kurā tika nogalināti vismaz 129 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!