Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kopš 12. janvāra, kad Filipīnu lielākās salas Lusonas dienvidos izvirda ezerā uz salas esošais Tāla vulkāns, desmitiem kilometru uz visām pusēm no tā ierasti zaļā ainava pelnu segas dēļ burtiski kļuvusi pelēka, liecina preses aģentūru uzņemtie fotoattēli.

Varasiestādes ziņo, ka, iespējams, Tāla vulkāns varētu izvirst vēlreiz un jau daudz spēcīgāk, raksta aģentūra AFP. Seismologi brīdinājuši, ka dažādas pazīmes, tostarp regulāras nelielas zemestrīces, liecina, ka vulkāns šobrīd varētu "atjaunot spēkus" pirms jauna izvirduma.

Šī iemesla dēļ no plašas apkārtnes evakuēti vairāk nekā 100 000 iedzīvotāju. Pirmās nedēļas daudziem bija ļauts atgriezties uz vairākām stundām dienām, lai parūpētos par savām saimniecībām, tostarp pabarotu mājdzīvniekus. Jauno draudu dēļ varasiestādes tagad cenšas pilnībā ierobežot teritoriju 14 kilometru rādiusā no vulkāna.

Pirmajā izvirdumā vulkāns izmeta pelnu mākoņus 15 kilometru augstumā. Smagajiem pelniem nosēžoties, iebrukuši neskaitāmu māju jumti, gājuši bojā mājdzīvnieki un faktiski apstājusies reģiona ekonomiskā darbība. Vairums vulkāna apkārtnē dzīvojošo ir nodarbināti tūrisma un kafijas audzēšanas nozarē. Ezera vidū esošais Tāls ir viens no populārākajiem tūristu apskates objektiem reģionā.

Tāla vulkāns atrodas vien aptuveni 60 kilometrus no Filipīnu galvaspilsētas Manilas. Pēdējais tā izvirdums notika 1977. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!