Foto: EPA/LETA
Līdz šim šis gads bijis karstākais visā novērojumu vēsturē, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas (NOAA) piektdien izplatītie dati, vēsta laikraksts "Washington Post".

No janvāra līdz jūlijam pasaulē vidējā temperatūra bijusi augstākā kopš meteoroloģisko novērojumu reģistrēšanas sākšanas 1880.gadā. Janvārī-jūlijā vidējā globālā zemes un okeāna virsmas temperatūra bija 14,5 grādi pēc Celsija, kas ir par 0,68 grādiem virs vidējās temperatūras visā 20.gadsimtā un augstākā kopš 1880.gada.

Jūlijā vidējā globālā sauszemes un okeānu virsmas temperatūra bija 16,5 grādi pēc Celsija, kas ir par 0,66 grādiem virs vidējās temperatūras visā 20.gadsimtā un ir otrā augstākā pēc 1998.gada jūlija.

Pirms jūlija visi četri iepriekšējie mēneši bija karstākie novērojumu vēsturē.

Lai arī NOAA eksperti saka, ka globālā sasilšana nav vienīgais iemesls, kāpēc šis gads ir tik karsts - temperatūru kāpināja arī globālā klimatiskā parādība "El Ninjo" - taču tas viennozīmīgi ir vissvarīgākais faktors.

"Kur mēs būtu bez klimata izmaiņu ietekmes?" vaicāja NOAA klimata datu centra pārstāvis Deke Arndts.

Pat ja pasaule atlikušajos šī gada mēnešos atdzisīs, tendences liek domāt, ka šis būs visu laiku karstākais gads. "Tas noteikti būs saraksta pirmajā trijniekā - to es varu teikt droši," paziņoja Arndts.

NOAA arī nosauc vairākus atsevišķu valstu rekordus - Somija 29.jūlijā reģistrēja visu laiku karstāko dienu, kad temperatūra uzkāpa līdz 37,2 grādiem, savukārt Maskavā 30.jūlijā karstums sasniedza 39 grādus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!