Foto: Reuters/Scanpix

Ēģiptes armijas šefs feldmaršals Abdulfatahs al Sisi paziņojis, ka atkāpjas no Bruņoto spēku komandiera amata, lai piedalītos cīņā par valsts prezidenta krēslu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sisi vadīja armijas realizēto islāmistu prezidenta Mohameda Mursi gāšanu pagājušā gada jūlijā. Viņam tiek prognozēta uzvara šogad gaidāmajās vēlēšanās, pateicoties viņa lielajai popularitātei un nopietnu konkurentu trūkumam.

Televīzijas uzrunā trešdien vakarā Sisi paziņoja, ka "pēdējo reizi uzstājas militārajā formastērpā", ko pirmo reizi uzvilka būdams 15 gadu jauns. "Es vienmēr būšu lepns par formastērpa valkāšanu un savas zemes aizstāvēšanu," norādīja Sisi.

Sisi uzsvēra, ka, reaģējot uz "plašu ēģiptiešu pieprasījumu", piedalās cīņā par šo "cienījamo amatu" - valsts prezidenta krēslu. Viņš arī norādīja, ka Ēģiptei priekšā ir grūts uzdevums, saskaroties ar "ekonomisko, sociālo, politisko un drošības realitāti".

"Ja man tiks dots līdera gods, es apsolu, ka mēs kopā, vadība un tauta, varam sasniegt stabilitāti, drošību un cerību Ēģiptei," solīja Sisi.

59 gadus vecā militārista atbalstītāji uzskata viņu par glābēju no politiskajiem nemieriem, kas valsti tricina kopš ilggadējā prezidenta Hosni Mubaraka gāšanas 2011. gadā. Tikmēr kritiķi baidās, ka Sisi veicinās autoritārisma atgriešanos un apsūdz armijas atbalstīto pagaidu valdību demokrātijas apspiešanā.

Valdībai vēl ir jānosaka vēlēšanu datums, vietējie mediji iepriekš ziņoja, ka tās varētu notikt jūlijā. Pagaidām vienīgais Sisi konkurents, kurš paziņojis par piedalīšanos vēlēšanās, ir kreisā spārna politiķis Hamdīns Sabahi, kurš palika trešajā vietā 2012. gada vēlēšanās.

Ja Sisi kļūs par prezidentu, viņš būs kārtējais Ēģiptes līderis no militārajām aprindām. Šī tendence bija pārtraukta tikai gadu ilgajā islāmistu prezidenta Mursi valdīšanas laikā.

Sisi par armijas komandieri un aizsardzības ministru 2012. gadā iecēla jaunievēlētais prezidents Mursi. Toreiz tas tika uzskatīts par Mursi mēģinājumu mazināt armijas ietekmi, kura pārvaldīja valsti pēc Mubaraka gāšanas.

Mohamedu Mursi armija gāza no amata pagājušā gada jūlijā pēc plašiem tautas protestiem, kuros miljoni pauda neapmierinātību ar demokrātiski ievēlētā islāmista valdīšanu.

Tieši Sisi aicināja Mursi "paklausīt tautas gribai" un atkāpties, bet, kad viņš atteicās, feldmaršals apturēja konstitūciju un paziņoja par pagaidu valdības izveidošanu.

Tam sekoja vēršanās pret "Musulmaņu brālību" un citiem aktīvistiem, kuri protestēja pret Mursi gāšanu. Asiņainās sadursmēs Ēģiptē gāja bojā simtiem cilvēku. "Musulmaņu brālība" ir pasludināta par teroristisku organizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!