Foto: Reuters/Scanpix

Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi sestdien paziņoja, ka nevairīsies no smagām ekonomiskajām reformām, no kā vairījās iepriekšējie valsts vadītāji, baidoties no nemieriem.

"Pirmais mēģinājums veikt reālas reformas bija 1977. gadā," paziņoja Sisi. "Tautas reakcija lika valstij atkāpties un tas līdz pat šim brīdim turpina kavēt reformas."

1977. gadā valsti satricināja nemieri, kad prezidents Anvars Sadats paziņoja, ka izbeigs subsīdijas pamatprecēm, kā to pieprasīja Pasaules Banka aizdevuma piešķiršanai.

"Visus smagos lēmumus, kurus daudzi gadiem ilgi ir baidījušies pieņemt, es nešaubīšos ne sekundi tos pieņemt," pavēstīja Sisi. "Mēs mēģināt samazināt plaisu starp resursiem un tēriņiem."

Vienlaikus viņš aicināja ēģiptiešus samazināt ūdens un elektrības patēriņu.

Kā ziņots, Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) šonedēļ panāca sākotnējo vienošanos ar Ēģipti par 12 miljardu ASV dolāru (10,8 miljardu eiro) aizdevumu trīs gadu laikā.

Ēģiptes valdība cer, ka aizdevums palīdzēs pārvarēt dolāru trūkumu valsts finansēs, kas samazina tās ārvalstu valūtas rezerves un kaitē ekonomikai, kuru iedragājuši gadiem ilgušie nemieri.

Vienošanās, kuru ir jāratificē SVF un Ēģiptes valdībai, paredz, ka Ēģipte īstenos ekonomikas reformas.

SVF delegācijas vadītājs Kriss Džerviss preses konferencē sacīja, ka fonds sagaida, ka Ēģiptes parlaments pieņems likumu par pievienotās vērtības nodokli.

Analītiķi teikuši, ka SVF arī vēlas panākt elastīgāku valūtas kursu Ēģiptes mārciņai, kuru valdība tur augstā līmenī, īstenojot kapitāla kontroli.

Dolāru trūkums ietekmējis importu un veicinājis nelegālā tirgus uzplaukumu, pret ko Ēģiptes valdība cīnās, taču neveiksmīgi.

Džerviss norādīja, ka aizdevuma mērķis ir novērst valūtas trūkumu un radīt "līdzsvaru starp piedāvājumu un pieprasījumu".

Sisi ir gatavojis sabiedrības viedokli par ekonomikas reformu pasākumiem, tostarp subsīdiju samazinājuma turpināšanu.

Lai gan aizdevums ir sadalīts trim gadiem, SVF sagaida, ka reformu pasākumi tiks īstenoti drīz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!