Situācija Āzijas fondu tirgos ceturtdien nostabilizējās pēc daudzu centrālo banku koordinētas rīcības, samazinot bāzes procenta likmes.
Arī citviet pasaulē, tostarp, Krievijas un Rietumeiropas biržās tirdzniecība sākusies ar kāpumu.

Dienvidkorejas, Taivānas un Honkongas centrālās bankas ceturtdien sekoja Eiropas un Amerikas banku piemēram un arī samazināja procentlikmes.

Vairākas lielās centrālās bankas vienojās par kopīgu soli cīņā ar globālo finanšu krīzi, vienlaicīgi samazinot bāzes procentu likmes trīs kontinentos.

ASV Federālo rezervju sistēma, Eiropas Centrālā banka, Anglijas banka, Ķīnas, Kanādas, Zviedrijas un Šveices centrālās bankas samazināja bāzes procentu likmi par pusprocenta punktu.

Tomēr investoru vidū valda nedrošība par to, cik lielā mērā tas palīdzēs uzlabot situāciju.

"Mēs vēl neesam pārvarējuši briesmas. Mums vēl ir jāskatās, vai tam būs kāds ilgtermiņa efekts attiecībā uz uzticību," norādīja "City Indeks" tirgus stratēģis Džošua Reimonds.

"Tomēr ir labi, ka centrālās bankas veikušas koordinētu un aktīvu solo, lai cīnītos ar to, kas tagad ir globāla ekonomiska problēma. Tomēr pastāv bažas, ka to vajadzēja izdarīt jau pirms nedēļas," viņš piebilda.

Japānas "Nikkei" indekss ceturtdien palielinājās par 1,25%, Honkongas indekss pieauga par 2,5% un Šanhajas indekss palielinājās par 0,5%.

Pēc Dienvidkorejas paziņojuma par bāzes procentlikmju palielināšanu arī Seulas indekss pieauga par 2,5%.

Japānas centrālā banka ceturtdienas rītā tirgū iepludināja 4 triljonus jenu (20,6 miljardus latu).

Šī jau ir 17.biznesa diena pēc kārtas, kad Japānas centrālā banka iekšzemes finanšu sistēmā iepludina līdzekļus, lai nodrošinātu kredītu plūsmu.

Japānas finanšu institūcijas nav būtiski cietušas no globālās kreditēšanas krīzes un, iepērkot akcijas vai aktīvus no grūtībās nonākušajām Rietumvalstu bankām, izmanto iespēju paplašināties ārvalstīs.

Taču Japānas fondu birža piedzīvojusi smagu lejupslīdi, tās galvenajam indeksam "Nikkei" kopš augusta zaudējot 30% vērtības. Pieaug arī bažas, ka Japānas ekonomikā jau sākusies lejupslīde.

Āzijas fondu biržas trešdien pārņēma panika, izraisot dramatisku kritienu vērtspapīru tirdzniecībā.

Japānas tirgū akciju cenas trešdien nokritās par gandrīz 10%, piedzīvojot 20 gados lielāko lejupslīdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!