Plūdu situācija Čehijas galvaspilsētā Prāgā naktī uz ceturtdienu nedaudz uzlabojusies, jo ūdens līmenis Vltavas upē trešdienas vakarā sāka kristies aptuveni par septiņiem centimetriem stundā. Iepriekšējās dienās ūdens bija pārpludinājis 10 procentus Prāgas.
Tūkstošiem evakuēto pilsētnieku pagaidām vēl jāpaliek pagaidu dzīvesvietās. Tajā pašā laikā jaunam plūdu vilnim gatavojas Drēzdene un Čehijas-Vācijas robežapgabali pie Elbas.

Vācijas Saksijas un Saksijas-Anhaltes apgabalos iedzīvotāji gaida spēcīgu plūdu vilni, jo ūdenslīmenis Elbā Čehijas pusē naktī cēlās par 15 centimetriem stundā. Saksijā plūdos līdz šim gājuši bojā deviņi cilvēki. Pēdējais upuris ir kāds 52 gadus vecs vīrietis, kas atrasts noslīcis savā applūdušajā dzīvoklī. Tāpat Drēzdene gatavojas jaunam plūdu vilnim, kas to sasniegs pēc tam, kad būs mazinājušies plūdi Čehijas teritorijā.

No Drēzdenes slimnīcām ar helikopteriem un pa zemes ceļu evakuēti 170 pacienti no intensīvās terapijas nodaļām. No rīta ieplānota vēl 140 pacientu evakuācija uz citām valsts slimnīcām. Krīzes štābs prognozē, ka ap ceturtdienas pusdienlaiku ūdens līmenis Elbā sasniegs 8,50 metrus, kas ir četras reizes vairāk nekā parasti šajā periodā.

Saksijas-Anhaltes federālajā zemē pārplūdusī Elbas pieteka Mulde pilnībā appludinājusi Jesnicas pilsētiņu, kuras visi 3900 iedzīvotāji evakuēti. Biterfeldē glābšanas vienības nostiprina dambjus pilsētas centra un ķīmisko vielu noliktavas aizsardzībai. Krīzes štābs uzsver, ka noliktavai nedraud briesmas. Plūdiem gatavojas arī Magdeburgas pilsēta Vācijas vidienē.

Situācija ir uzlabojusies Vācijas Bavārijas federālajā zemē rajonos gar Donavu. Trešdien plūdu ūdeņi sasniedza Rēgensburgas pilsētu, taču nenodarīja tai lielus postījumus.

Čehijā plūdos augstākais ūdens līmenis 200 gados

Plūdi plosās arī citur Eiropā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!