Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienībai (ES) ir jāpalīdz Grieķijai kontrolēt robežu ar Turciju, vienlaikus nodrošinot tiesības uz patvērumu tiem, kam tas nepieciešams, otrdienas debatēs norādīja vairāki Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Debatēs ar iekšlietu komisāri Jūhansoni un Horvātijas prezidentūras pārstāvjiem vairums EP deputātu kritizēja Turcijas prezidentu Radžepu Tajipu Erdoganu par cilvēku ciešanu izmantošanu politisku mērķu vārdā, portālu "Delfi" informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Daudzi arī uzsvēra, ka 2015. gada bēgļu krīze nav jāatkārto, un uzstāja, ka ES ir jāatjaunina kopējie patvēruma noteikumi.

Daži politisko grupu vadītāji aicināja pārskatīt 2016. gada vienošanos ar Turciju, kurā Turcija apņēmās aizturēt migrantu un patvēruma meklētāju plūsmu apmaiņā pret ES finansiālo palīdzību. Citi izrādīja nopietnas bažas par humanitārā stāvokļa pasliktināšanos uz robežas ar Turciju un Grieķijas salās, kur atrodas tūkstošiem patvēruma meklētāju, no kuriem daudzi ir nepavadīti nepilngadīgie.

Diskusijas laikā tika minēta arī nepieciešamība ievērot Ženēvas konvenciju un piedāvāt aizsardzību bēgļiem, bažas par policijas vardarbību pret cilvēkiem, kas mēģina šķērsot robežu, kā arī risks, ka ES teritorijā varētu mēģināt iekļūst džihādisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!