Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Talibi šobrīd kontrolē 11 rajonus Kabulā, vēsta BBC.

Talibi norāda, ka ir ieņēmuši Kabulas rajonus, lai "nodrošinātu drošību" tajos. Tāpat no iepriekš paustajiem talibu ziņojumiem izriet, ka viņi pārņēmuši savā kontrolē prezidenta pili pilsētā.

"Al Jazeera" vēsta, ka talibi ieņēmuši prezidenta pili vairākas stundas pēc tam, kad Afganistānas prezidents Ašrafs Gani pametis valsti.

Jau vēstīts, ka Afganistānas prezidents Ašrafs Gani svētdien atstājis valsti, videouzrunā sociālajā tīklā "Facebook" paziņojis Augstākās nacionālā izlīguma padomes vadītājs Abdulla Abdulla. "Bijušais Afganistānas prezidents pametis valsti," viņš norādījis.

Tikmēr telekanāls "Al Arabiya", atsaucoties uz augstu Iekšlietu ministrijas amatpersonu, vēsta, ka Gani no Kabulas izlidojis uz Tadžikistānu, savukārt Afganistānas prezidenta kanceleja norādījusi, ka drošības apsvērumu dēļ nevar sniegt informāciju par prezidenta atrašanās vietu.

Abdulla sacījis, ka vēlas, lai Afganistānas drošības spēki turpina uzturēt drošību Kabulā, un lūdzis islāmistu grupējumu "Taleban" gaidīt sarunas, iekams ienākt galvaspilsētā. Kā ziņots, "Taleban" ielencis Kabulu, bet solījis neieņemt pilsētu ar spēku.

Grupējuma pārstāvis Suhails Šahīns raidsabiedrībai BBC svētdien paziņojis, ka talibi grib pārņemt valsti pilnīgā kontrolē "dažu tuvāko dienu laikā" un plāno "iekļaujošu islāmisku valdību, (..) kurā būs pārstāvēti visi afgāņi".

Kopš pagājušās nedēļas talibi pārņēmuši savā kontrolē lielāko daļu valsts teritorijas, sakaujot Afganistānas drošības spēkus, pārvelkot tos savā pusē vai liekot tiem bēgt, neraugoties pat uz zināmu ASV aviācijas atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!