Sīvas kaujas starp ASV un Irākas spēkiem pirmdien notiek pie tilta pār Eifratu netālu no Hindijas, kas atrodas 80 kilometru uz dienvidiem no Bagdādes, aģentūrai "Reuters" pastāstīja ASV militārpersonas.
ASV gūstā kritušo irākiešu vidū esot kāds virsnieks, kurš apgalvo, ka ir no Republikas gvardes Nebudčadnezaras divīzijas. ASV komandierus šī ziņa pārsteigusi, jo viņi domājuši, ka minētā divīzija atrodas daudz tālāk uz ziemeļiem.

ASV armijas 3.kājnieku divīzijas pulkvedis Džons Pībodijs aģentūras "Reuters" korespondentam Lūkam Beikeram pie Kerbalas, kas atrodas desmit kilometru attālumā no Hindijas, ka kaujā viens amerikāņu kareivis ir viegli ievainots, bet irākiešu pusē ir desmitiem kritušo un ievainoto.

Neatkarīga apstiprinājuma šai ziņai nav.

ASV jūras kājnieki pirmdien sāka uzbrukumu arī Šatras pilsētai uz ziemeļiem no Nasirijas, ar nolūku nogalināt augsta ranga Irākas amatpersonas, kas, pēc viņu rīcībā esošām ziņām, vada paramilitāro kaujinieku uzbrukumus koalīcijai, informēja "Reuters" korespondents Šons Magvairs.

Uzbrukuma mērķu vidū ir Irākas prezidenta Sadama Huseina brālēns Ali Hasans al-Madžids ar iesauku "ķīmiskais Ali", kurš atbild par Irākas dienvidu fronti. Madžids savu iesauku ieguvis 1988.gadā, kad viņa uzraudzībā ķīmiskie ieroči tika izmantoti pret Irākas kurdiem.

Jūras kājnieki veica triecienuzbrukumu Šatrai, kas atrodas ap 35 kilometrus uz ziemeļiem no Nasirijas, ar tankiem, kara helikopteriem un lidmašīnām.

Informāciju, ka Madžids un citas valdošās partijas "Baath" augsta ranga amatpersonas, kas koordinē paramilitāro spēku darbību, atrodas Šatrā, amerikāņiem snieguši pret Irākas režīmu vērsti iedzīvotāji. Paramilitārie spēki ir uzbrukuši ASV apgādes autokolonnām un palēninājuši koalīcijas virzīšanos uz Bagdādi.

ASV vadītās koalīcijas lidmašīnas pirmdien bombardē arī Irākas ziemeļu pilsētu Mosulu, vēstī Kataras privātā telekompānija "Al-Jazeera". "Al-Jazeera" korespondents Mosulā pastāstīja, ka pēdējais uzlidojums pilsētai veikts pulksten 10.15 pēc Latvijas laika. Pirmdien pilsētā kopumā atskanējuši pieci spēcīgi sprādzieni. Pagaidām nav zināms, kādi mērķi bombardēti.

Divas stundas pirms šiem uzlidojumiem tika bombardēta Mosulas apkaime. "Al-Jazeera" demonstrēja kadrus, kuros redzams, kā virs Mosulas paceļas dūmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!