Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, izrādot simbolisku atbalstu Krievijai, ielūdzis prezidentu Vladimiru Putinu šogad apciemot Ķīnu, ziņo medijs "Finacial Times".

Savā vizītē Krievijā Sji skaidrojis premjerministram Mihailam Mišustinam, ka viņš ir aicinājis Putinu apmeklēt Ķīnu "izdevīgā brīdī". Kā skaidrojis Ķīnas prezidents, Putina apciemojumu varētu plānot ap to laiku, kad norisināsies investīciju forums Ķīnas "jostas un ceļa" iniciatīvai.

Šis uzaicinājums seko Kremļa un Pekinas centieniem nostiprināt savas "bezlimita" partnerattiecības vairāk nekā gadu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Otrdien Sji un Putinam paredzēta otrā sarunu diena. Kara noziedznieks Putins izteicies, ka viņš ir atvērts diskusijām par Ķīnas piedāvājumiem Ukrainas karā. Gaidāms, ka Ķīnas līderis turpmākajā vizītes laikā turpinās sevi pozicionēt kā potenciālu miera uzturētāju Ukrainas karā, uzsver medijs "The Guardian".

Pirmdien, 20. martā, Sji un Putinam bija četrarpus stundas ilgas sarunas, kurās abi līderi viens otru saukuši par "tuvu draugu".

Ķīna sniegusi Krievijai nozīmīgu ekonomisko atbalstu, lai mazinātu Rietumu sankciju radītās sekas. Šāds Ķīnas atbalsts un Sji miera plāns Ukrainas kara izbeigšanai lielā mērā atbilst Kremļa mērķiem, uzsver medijs.

Baltā nama Nacionālās Drošības padomes koordinators Džons Kirbijs pirmdien komentēja, ka Sji vajadzētu izmantot savu ietekmi, lai piespiestu Putinu atsaukt karaspēku no Ukrainas un apturēt kara noziegumus. Pamiers, kas bija galvenā sastāvdaļa Ķīnas miera plānā, nebūtu pietiekams atrisinājums, izteicās Kirbijs.

"Mēs ceram, ka prezidents Sji pārliecinās Putinu pārtraukt Ukrainas ēku bombardēšanu, apturēt kara noziegumus un izvest visu savu karaspēku. Tomēr mēs uztraucamies, ka tā vietā Ķīna atkārtoti aicinās uz pamieru, kā rezultātā Krievijas spēki paliks Ukrainas suverēnajā teritorijā. Jebkurš pamiers, kas nerisina Krievijas spēku izvešanu no Ukrainas, faktiski attaisnotu Krievijas nelikumīgos iekarojumus. Tas dotu iespēju Krievijai nostiprināt savas pozīcijas un atsākt karu sev izdevīgā laikā," skaidroja Kirbijs.

Kamēr Krievijā Sji un Putina starpā norisinās sarunas, Ukrainā ieradās Japānas prezidents Fumio Kišida, lai tiktos ar prezidentu Volodimiru Zelenski. Gaidāms, ka Kišida un Zelenskis pārrunās Japānas atbalstu Ukrainas rekonstrukcijai. Tokija pievienojās ASV un citiem Kijivas sabiedrotajiem, piemērojot Krievijai sankcijas, kas pamudināja Kremli pievienot Japānu "nedraudzīgo valstu" sarakstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!