Ķīnas nemierīgās Sjiņdzjanas provinces jaunais vadītājs Džans Čuņsjans solījis atsākt separātiski noskaņoto elementu apspiešanu, pirmdien ziņo valsts mediji.

"Mums skaidri jāapzinās separātisma un antiseparātisma cīņas nopietnais un ārkārtīgi sarežģītais raksturs," laikraksts "Xinjiang Daily" citē Džana teikto viņa sestdienas runā reģiona bruņotajai policijai.

"Stabilitātes saglabāšanai jābūt vissvarīgākajai (..), mums jādod spēcīgs trieciens visiem separātistiem un graujošajai darbībai, ko izvērš trīs spēki - terorisms, separātisms un reliģiskais ekstrēmisms.

Džans tika iecelts par reģiona Komunistiskās partijas vadītāju aprīlī - vairāk nekā deviņus mēnešus pēc musulmaņu uiguru sadursmēm ar ķīniešiem, kurās gāja bojā gandrīz 200 cilvēku.

57 gadus vecais Džans nomainīja Vanu Lecjuaņu, kurš bija Ķīnas augstākais līderis Sjaņdzjaņas provincē gandrīz 15 gadus un atbildīgs par rīcību 2009.gada jūlija vardarbības laikā šajā plašajā, ar resursiem bagātajā reģionā, kas robežojas ar Vidusāziju.

Sjiņdzjaņas aptuveni astoņi miljoni tjurku cilmes valodā runājošie uiguri cietuši Ķīnas varu gadu desmitiem ilgi un apsūdz Pekinu viņu reliģijas un kultūras apspiešanā.

Lai cīnītos ar gruzdošo neapmierinātību, Ķīna gatavojas ieguldīt ekonomiskajā palīdzībā Sjiņdzjaņas provincei 10 miljardus juaņu (831 miljardu latu), lai paaugstinātu uiguru minoritātes dzīves līmeni, vēsta valsts mediji.

Sjiņdzjana ir viens no visnabadzīgākajiem Ķīnas reģioniem, taču tās ekonomika pēdējos gados ir bijusi viena no visstraujāk augošajām, pateicoties tās enerģijas un minerālo resursu izstrādei, lai apmierinātu lielāko pilsētcentru strauji pieaugošās vajadzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!