Foto: AFP/Scanpix/LETA
Indijas galvaspilsētā Ņūdeli, kā arī Bengalūru un citās lielākajās pilsētās šonedēļ norisinās ģenerālmēģinājumi Republikas dienas gājienam, kas notiks sestdien, 26. janvārī.

Galvaspilsētā mēģinājums, kā arī pats gājiens tradicionāli notiek īpaši valstiskām ceremonijām paredzētajā Radžpatas bulvārī. Ikgadēji greznajos gājienos galvenokārt tiek demonstrēta Indijas militārā varenība, bet netiek aizmirsts arī par plašo kultūras bagātību, kam īpaši nozīme pieaugusi pēdējo gadu laikā.

Patlaban pie varas esošā Indijas premjera un Indijas Tautas partijas līdera Narēndra Modi vadībā pieaugusi indiešu nacionālisma, hinduisma un militārisma cildināšana. Pēdējo gadu laikā tapuši vairāki būtiski militāri objekti, apstiprināti vērienīgi militārie iepirkumi un pat tapušas jaunas kulta vietas, piemēram, pērnā gada nogalē atklāta Indijas neatkarības cīnītājam Sardaram Patelam veltīta statuja, kas ir lielākā skulptūra pasaulē. Kritiķi norāda, ka tas ir populistisks Modi gājiens, lai sevi un savu partiju sasaistītu ar Indijas neatkarības centieniem, lai gan sākumā tās priekštece bija neliela labēja hinduistu opozīcijas partija.

Republikas dienas parādēs par vienu no spilgtākajām iezīmēm laika gaitā kļuvuši motociklistu akrobātikas paraugdemonstrējumi un krāšņi tērptu kavalērijas kamieļu piedalīšanās. Aizvien lielāks akcents tiek likts arī uz militārās tehnikas, tostarp smagās tehnikas, piemēram, tanku un raķešsistēmu, kā arī lidmašīnu demonstrēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!