Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Līdz ar tūkstošiem afrikāņu ieceļošanu Lielbritānijā daudzu gadu desmitu garumā, tās megapolē Londonā uzplaukušas desmitiem dažādās Āfrikā bāzētu konfesiju draudzes, vēsta "Reuters". Aģentūras fotogrāfs Saimons Dovsons piedāvā ieskatu to ikdienā.

Lai gan ir draudzes, kuras gadu gaitā iekrājušas līdzekļus, lai iegādātos senas un kādu laiku neizmantotas anglikāņu baznīcu ēkas vai celtu jaunus dievnamus, liela daļa lūgšanu telpu iekārtotas bijušajos angāros, kinoteātros un rūpnīcu telpās. Lielākās draudzes arī nodrošina video tiešraides vērotājiem tālumā.

Iebraucēji sev līdzi atveduši afrikāņu kristiešu baznīcu ierašas. Piemēram, ir draudzes, kurās uz misēm cilvēki ierodas tērpušies īpašos kostīmos vai noteiktām valstīm vai tautām raksturīgos tērpos, bet citās procesijas pavada aktīva muzicēšana un dziedāšana. Kādā baznīcā baznīcas pārstāvis visiem sanākušajiem atgādinājis, ka šajā svētajā namā liegta smēķēšana, alkohola lietošana un melnās maģijas praktizēšana. Ari valodu lietošana draudzēs ir dažāda – vietām dzirdama tikai kāda noteikta afrikāņu valoda, bet daudzās mises notiek angliski, jo ticīgie pārstāv dažādas tautības.

Lielākā afrikāņu baznīcu koncentrācija esot atrodama Londonas Sautvorkas apkaimē, kur ap 16% iedzīvotāju ir iebraucēji no dažādām Āfrikas valstīm un viņu pēcnācēji. Šajā rajonā esot līdz pat 250 draudzēm, kurās vairums dievlūdzēju ir afrikāņi. Vienlaikus Sautvorkā esot lielākā afrikāņu kristiešu koncentrācija pasaulē ārpus Āfrikas kontinenta – ap 20 000 aktīvo draudžu locekļu.

Lielbritānijā pagājušajā gadsimtā piedzīvoti dažādi imigrācijas viļņi un līdz ar tiem Londonā parādījušās arī jaunas draudzes. Pagājušā gadsimta 40. un 50. gados lielākais pieplūdums bijis no Jamaikas un citām britu Karību jūras kolonijām. Savukārt no Āfrikas migranti pārsvarā iebraukuši divos viļņos - 60. un 80. gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!