Foto: AFP/Scanpix
Zviedrijas karaļa Kārļa XVI Gustava popularitāte ir kritusies ar viņu saistītu skandālu dēļ, un jaunākā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka jau mazāk nekā puse respondentu uzskata, ka viņam vajadzētu palikt amatā.

Tirgus pētījumu firmas "Synovate" rīkotā aptaujā pēc laikraksta "Dagens Nyheter" pasūtījuma 44 procenti respondentu pauda uzskatu, ka Kārlim XVI Gustavam vajadzētu arī turpmāk būt Zviedrijas monarham, bet 41 procents aptaujāto uzskatīja, ka viņam vajadzētu atteikties no troņa par labu savai meitai - kroņprincesei Viktorijai.

Pirms vairāk nekā gada Kārli XVI Gustavu kā monarhu atbalstīja 64 procenti iedzīvotāju, bet troņa nodošanu Viktorijai vēlējās tikai 17 procenti.

Zviedrijā ir samazinājies arī atbalsts monarhijai vispār - 2010.gada martā to atbalstīja 74 procenti, bet tagad - 66 procenti aptaujāto.

Komerciālais telekanāls TV4 nesen ziņoja par fotouzņēmumiem, kuros karalis redzams striptīza klubā un tajā pašā kadrā divas sievietes nodarbojas ar seksu.

Jauniznākušā grāmatā teikts, ka karaļa draugi ir bijuši gatavi samaksāt daudz naudas, lai novērstu fotogrāfiju publiskošanu, kurās viņš redzams kompromitējošās situācijās.

Viens no monarha draugiem Andress Letstrēms atzina, ka sazinājies ar mafijas bosu, lai lūgtu palīdzību sarunās ar šī striptīzkluba īpašnieku un atturētu viņu no šī materiāla publiskošanas.

Pirms pusgada grāmatveikalos parādījās karaļa biogrāfija, kurā aprakstīta viņa piedalīšanās mežonīgās ballītēs un mīlas dēkās ar gados jaunām sievietēm.

Pirms nepilnas nedēļas tiesa paziņoja, ka Kārļa XVI Gustafa dzīvesbiedre - Vācijā dzimusī karaliene Silvija ir sākusi izmeklēt sava tēva attiecības ar bijušo nacistu režīmu.

Silvija agrāk uzstāja, ka viņas tēvs nav bijis politiski aktīvs, lai gan bija bēdīgi slavenās Nacionālsociālistiskās vācu strādnieku partijas (NSDAP) biedrs. Tomēr TV4 ziņoja, ka Silvijas tēvs 1939.gadā pārņēmis kādam ebrejam piederošu fabriku atbilstoši Vācijā īstenotai rūpniecības "āriskošanas" programmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!