Foto: AFP/Scanpix

Skotijas parlaments otrdien simboliskā balsojumā iestājies pret Lielbritānijas valdības kursu uz izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Skotijas valdība norādīja, ka šis parlamenta lēmums, ko atbalstīja gandrīz trīs ceturtdaļas likumdevēju, ir viens no nozīmīgākajiem lēmumiem parlamenta vēsturē.

Skotijas ministrs sarunām ar ES Maikls Rasels paziņoja, ka valdība "nekad nepieļaus, ka Skotija tiek pazemota un tās demokrātiskā izvēle noraidīta".

"Mēs nekad, nekad neuzgriezīsim muguru Eiropai un pasaulei," uzsvēra Rasels.

Viņš sacīja, ka Londonai vēl ir laiks novērst jaunus Skotijas neatkarības centienus, ja tā akceptēs kompromisu, kas ļautu Skotijai palikt vienotajā tirgū pēc pārējās Apvienotās Karalistes aiziešanas.

Lielbritānijas parlaments šobrīd apspriež likumprojektu, kas paredz ļaut Londonai sākt izstāšanās procesu, bet Skotijas valdība ir paziņojusi, ka likumprojektam nevajadzētu virzīties uz priekšu, kamēr Edinburga nav saņēmusi solījumus, ka ar to konsultēsies par "Brexit" nosacījumiem.

Lielbritānijas Augstākās tiesa janvārī nolēma, ka Lielbritānijas parlamentam, nevis valdībai jāapstiprina lēmums par sarunu sākšanu par izstāšanos no ES. Tomēr tiesa arī nolēma, ka Skotijas parlamenta piekrišana nav vajadzīga, lai sāktu oficiālu izstāšanos no ES.

Lielbritānijas parlaments pirmdien noraidīja proeiropeisko deputātu rosinātos grozījumus "Brexit" likumprojektā, kas paredzēja lielāku Skotijas, Velsas un Ziemeļīrijas iesaisti procesā. Likumdevēji arī balsoja pret garantijām, ka Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai obligāti vajadzētu ar viņiem konsultēties pirms līgumu parakstīšanas ar ES.

Referendumā pagājušā gada 23. jūnijā 52 % vēlētāju nobalsoja par Lielbritānijas izstāšanos no ES, tomēr Skotijā 62 % balsoja par palikšanu blokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!