Foto: Reuters/Scanpix
Sestdien, 15. oktobrī, Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena Skotu Nacionālās partijas (SNP) konferencē Glāzgovā paziņoja, ka, "Skotija kādu dienu kļūs par neatkarīgu valsti", informē britu raidsabiedrība "Sky News".

Tāpat viņa uzsvēra, ka nekad nav apšaubījusi to, ka kādu dienu Skotija būs atsevišķi no Apvienotās Karalistes.

"Un es tam ticu jau tagad," uzsvēra premjere, pēc kuras runas zālē nerimās aplausi un ovācijas.

Ziņots, ka Skotijas premjerministre paziņojusi, ka sāks sagatavošanas darbus iespējamai Skotijas neatkarībai no Lielbritānijas pēc tās referendumā paustās vēlmes izstāties noEiropas Savienības (ES)

23. jūnija referendumā par Lielbritānijas izstāšanos no ES piedalījās 72 % Lielbritānijas vēlētāju un 52 % no viņiem atbalstīja izstāšanos no ES, bet 48 % - par palikšanu blokā.

Skotijā, kur vēlētāju aktivitāte bija 67 %, 62 % aktīvo vēlētāju nobalsoja par Lielbritānijas palikšanu ES.

Skotijā 2014. gada septembrī jau tika rīkots referendums par neatkarību, un toreiz tika nobalsots par palikšanu Lielbritānijas sastāvā, kur Skotija ir trīs gadsimtus.

Savukārt Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja jau ir paziņojusi, ka līdz 2017. gadam neiedarbinās Lisabonas līguma 50. pantu, lai sāktu oficiālu izstāšanās procedūru. Pārējo dalībvalstu līderi ir aicinājuši britus nekavēties ar izstāšanās sākšanu, lai izbeigtu neskaidrību par Apvienotās Karalistes turpmākajām attiecībām ar bloku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!