Foto: AFP/Scanpix

"Neviena atbildīga valdība" nepieļaus otrā Skotijas neatkarības referenduma rīkošanu pirms "Brexit" vienošanās noslēgšanas ar Eiropas Savienību (EU), laikrakstā "Times" publicētā viedoklī norāda Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja.

Tādējādi viņa noraidījusi Skotijas premjerministres Nikolas Stērdženas pozīciju, ka jaunu referendumu nepieciešams organizēt starp 2018. gada rudeni un 2019. gada pavasari.

Referendums, viņasprāt, "padarīs grūtāku [ES] vienošanos ar Skotiju un ar Apvienoto Karalisti kopumā". Tāpat premjere uzskata, ka tas lieki novērsīs uzmanību no svarīgās "Brexit" vienošanās. Jau ceturtdien viņa medijam ITV pauda, ka "tagad nav īstais laiks", īpaši nepaskaidrojot savus apsvērumus.

Stērdžena tikmēr norādīja, ka "reiz paskatīsies uz šo dienu vēsturē un redzēs, ka šī ir tā diena, kad tika izlemts vienotās karalistes liktenis". Viņa tviterī arī skaidroja, ka atteikums ļaut neatkarības ceļu ir "nedemokrātisks".

Jau nākamnedēļ viņa prasīs Skotijas parlamenta apstiprinājumu, lai lūgtu Vestminsterai apstiprinājumu referenduma rīkošanai.

2014. gada neatkarības referendumā par palikšanu Lielbritānijas sastāvā balsoja 55 % Skotijā dzīvojošo. Neatkarības atbalstītāji jau patlaban esot savākuši līdzekļus vairāk nekā 370 000 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!