Foto: Reuters/Scanpix
Skotijas valdība otrdienas vakarā paziņoja, ka grib rīkot referendumu par neatkarību no Lielbritānijas 2014.gada rudenī.

Skotijas pirmais ministrs Alekss Salmonds uzstāj, ka viņa valdībai ir tiesības referendumu rīkot šajā laikā, savukārt Lielbritānijas valdība ir paziņojusi, ka referendums jārīko pēc tās apstiprinātiem nosacījumiem.

Lielbritānijas valdībai ir viedoklis, ka referendumam jānotiek iespējami drīz, jo neskaidrība šajā jautājumā kaitē Skotijas ekonomikai.

Politiskie komentētāji uzskata, ka Salmonds mēģina novilcināt referendumu, lai pirms tā panāktu lielāku atbalstu Skotijas neatkarībai.

"Laiks, kurā mums vajadzētu rīkot šo referendumu, ir 2014.gada rudens. Šis laiks ļaus cilvēkiem uzklausīt visus argumentus un nodrošināt, lai visi politiskie procesi būtu pilnīgi," sacīja Salmonds intervijā telekanālam "Sky News".

2014.gadā apritēs 400.gadskārta kopš Benokbērnas kaujas, kurā skoti uzvarēja angļus. Salmonds gan raksturo apgalvojumus par referenduma pielāgošanu šai gadskārtai kā "muļķības".

Salmonda vadītā Skotu nacionālā partija (SNP) pagājušā gada maijā uzvarēja Skotijas parlamenta vēlēšanās, iegūstot tajā vairākumu pirmoreiz kopš šī parlamenta darbības uzsākšanas 1999.gadā, un apsolīja rīkot referendumu par neatkarību.

Domstarpības pastāv arī jautājumā par referenduma dalībnieku minimālo vecumu. SNP aicina ļaut tajā piedalīties no 16 gadu vecuma, bet Lielbritānija uzskata, ka tajā jāpiedalās tikai vismaz 18 gadu vecumu sasniegušajiem līdzīgi kā Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās.

Decembra sākumā rīkotā sabiedriskās domas aptaujā 54% skotu atbalstīja palikšanu Lielbritānijas sastāvā, bet 29% bija par neatkarību. Aptaujāti tika 497 cilvēki.

Skotijas parlamentam pašlaik ir pilnvaras izglītības, veselības, vides un tiesvedības jautājumos. Ārlietas, aizsardzību un citas svarīgas jomas turpina kontrolēt Lielbritānijas valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!