Foto: AFP/Scanpix/LETA

Skotijas valdība nākamnedēļ publicēs "detalizētu demokrātisku pieteikumu" pilnvaru pārņemšanai, kas ļautu Skotijā rīkot otru neatkarības referendumu, piektdien pavēstīja Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena.

"Nav runa par to, lai [Lielbritānijas premjerministram] Borisam Džonsonam vai kādam citam Vestminsteras politiķim lūgtu atļauju," piektdien pēc viņas vadītās Skotu Nacionālās partijas (SNP) panākumiem Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās paziņoja Stērdžena. "Tādējādi tiek aizsargātas Skotijas tautas tiesības pašiem noteikt savu nākotni."

Džonsona konservatīvie, kas vēlēšanu kampaņā solīja panākt "Brexit" īstenošanu, ceturtdienas vēlēšanās valstī kopumā guva pārliecinošu uzvaru. Tomēr Stērdžena nekavējās Džonsonam atgādināt, ka viņš ir "līderis Skotijā sakautai partijai". Ja 2017.gada vēlēšanās toriji Skotijā izcīnīja 13, tad nule kā notikušajās vēlēšanās - vien sešus mandātus.

Savukārt SNP guvusi uzvaru 48 no Skotijas 59 vēlēšanu apgabaliem, un, salīdzinot ar 2017.gada vēlēšanām, tikusi pie 13 jauniem mandātiem. "Tagad ir skaidrs bez jebkādām šaubām, ka Skotijas tautas lielum lielais vairākums vēlas palikt Eiropas Savienībā (ES)," uzsvēra pirmā ministre.

2016.gada "Brexit" referendumā 62% Skotijas vēlētāju nobalsoja par palikšanu ES, bet valstī kopumā - 52% par izstāšanos no bloka. 2014.gada referendumā Skotijas vēlētāji ar 55 pret 45% nobalsoja pret izstāšanos no Apvienotās Karalistes. Uzstājot uz otrā neatkarības referenduma rīkošanu, Stērdžena uzņem kursu konfrontācijai ar Džonsonu, kurš paudis apņēmību šādu balsojumu nepieļaut.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!