Foto: AFP/Scanpix

Skotijas valdība piektdien oficiāli lūdza Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas atļauju rīkot otru referendumu par Skotijas neatkarību.

"Es (..) rakstu, lai sāktu mūsu valdību sākotnējās sarunas, lai vienotos par rīkojumu, ko paredz 1998. gada Skotijas Likuma 30.paragrāfs, kas ļautu Skotijas parlamentam izdot likumu par referenduma rīkošanu," Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena raksta vēstulē Mejai.

"Skotijas tautai ir jābūt tiesībām izvēlēties mūsu nākotni - vārdu sakot, realizēt mūsu tiesības uz pašnoteikšanos," uzsvēra Stērdžena, kura ir Skotu Nacionālās partijas (SNP) līdere.

Stērdžena jau ir signalizējusi, ka spers nekonkretizētus "soļus" referenduma rīkošanai gadījumā, ja viņas lūgums tiks ignorēts.

"Jums nav racionāla iemesla stāvēt ceļā Skotijas parlamenta gribai, un es ceru, ka jūs to nedarīsiet," teikts vēstulē.

Stērdženas priekštecis Alekss Salmonds vairākkārt draudēja rīkot nesaistošu "konsultatīvu referendumu" 2012. gadā, vēl pirms Londona piekrita rīkot saistošu referendumu 2014. gadā.

Meja jau paziņojusi, ka "šobrīd nav īstais laiks" rīkot šādu referendumu.

Jau vēstīts, ka Skotijas parlaments otrdien ar 69 balsīm pret 59 atbalstīja Stērdženas plānu par vēl viena neatkarības referenduma sarīkošanu, kā arī pilnvaroja viņu sarunu uzsākšanai ar Mejas valdību.

SNP vēlas novērst situāciju, kurā Skotija tiek "izrauta no Eiropas Savienības pret savu gribu", tomēr ceturtdien publiskotā "NatCen Social Research" aptaujā noskaidrots, ka skotu attieksme pret ES ir līdzīga pārējo britu paustajai.

"NatCen" vecākais zinātniskais līdzstrādnieks profesors Džons Kērtiss norādīja, ka "lielākoties vēlētāji abās robežas pusēs vēlas apmēram to pašu rezultātu - brīvo tirdzniecību, imigrācijas kontroli un ES šobrīd sniegto patērētāju un vides noteikumu saglabāšanu".

"Tas nozīmē, ka īpaši imigrācijas jautājumā vēlētāji Skotijā piekrīt Lielbritānijas valdības ieņemtajai pozīcijai, nevis tai, ko pieņēmusi Skotijas valdība," viņš skaidroja.

Iepriekšējā referendumā, kas notika 2014.gada septembrī, 55% skotu nobalsoja par Lielbritānijas vienotības saglabāšanu.

Savukārt pagājušā gada referendumā 62% skotu nobalsoja par palikšanu ES, kamēr kopumā 52% britu atbalstīja izstāšanos.

Nesenās aptaujas liecina, ka skotu noskaņojums kopš 2014. gada faktiski nav mainījies, un saskaņā ar piektdien publicētajiem aptaujas rezultātiem neatkarību šobrīd atbalsta 44% vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!