Foto: AP/Scanpix/LETA
Bruņojums, kura izmēģinājumi nesuši upurus, ir vairāk nekā lieks. Arī bez tā Maskava saglabās savu lielvaras potenciālu. Stratēģiskas priekšrocības tas nedos.

Ar izdevēja atļauju portālam "Delfi" ir ekskluzīvas tiesības latviešu valodā pārpublicēt neatkarīgā Krievijas medija "Republic.ru" (bijušais "Slon.ru") rakstus.

Gluži kā pirms kara

Vērojot Vladimira Putina pēdējā laika aktivitātes, var rasties iespaids, ka virs valsts savilkušies tieši un nepārprotami kara draudi un, lai tos atvairītu, nepieciešama teju titāniska visu valsts institūciju pūliņu koncentrācija. Rau, 21. novembrī viņš tikās ar zinātnieku un militāristu, kas šovasar gāja bojā ar kodoltehnoloģijām saistīta ieroča izmēģinājumos, tuviniekiem. Un apgalvoja, ka šo ļaužu nāve (piebildīsim, ka arī radioaktīvā piesārņojuma draudi plašā teritorijā) nav bijusi velta: "Viņiem bija pats sarežģītākais, atbildīgākais un kritiski svarīgākais darba lauks, runa ir par progresīvākajām tehniskajām idejām un risinājumiem, kam pasaulē nav analogu, par ieroci, kam jānodrošina suverenitāte, Krievijas drošība gadu desmitiem ilgā nākotnē, miers mūsu bērniem. (..) Pats fakts, ka mūsu rīcībā ir tik unikālas tehnoloģijas, šobrīd ir būtiskākā un drošākā miera garantija visā pasaulē. Un, neraugoties ne uz ko, mēs, bez šaubām, pilnveidosim šo ieroci."

Nākamajā dienā valsts vadonis vadīja Drošības padomes sanāksmi par Krievijas militārās organizācijas attīstības perspektīvām. Un atkal runāja par jaunāko ieroču radīšanu, klāstot, ka "daži paraugi savā specifikācijā ārvalstu analogiem ir vairākus gadus priekšā (..), faktiski mums izdevies spert soli priekšā citām vadošajām militārajām pasaules valstīm".

Regulāri paziņojumi par Krievijas veiksmi nebijušu ieroču radīšanā (ieskaitot arī tādus, kas radīti pēc kaut kādiem "jauniem fizikālajiem principiem") ir kļuvuši par valsts propagandas būtiskāko virzienu. Skaidrs, ka situācijā, kad pat valsts vadītājs ir spiests atzīt, ka iedzīvotāju ienākumi nepalielinās, par panākumu indikatoru var kalpot spēja iznīcināt svešu izaugsmi.

Pastāvīgajai kampaņai par aizvien jaunu bruņojumu varētu būt arī racionāls skaidrojums. Potenciālā naidnieka informēšana par jaunām Krievijas bruņojuma iespējām teorētiski arī ir preventīvs faktors. Potenciālajam agresoram jāzina – jebkuros apstākļos viņš "degs elles ugunīs", bet Krievijas iedzīvotāji nonāks debesīs, to Vladimirs Putins solīja pirms gada. Tomēr šādam skaidrojumam jēga būtu tad, ja ASV savā bruņojumā plānotu jaunas stratēģiskās sistēmas. Tomēr nekas tāds nenotiek. Amerikāņu kodoltriādē nozīmīga modernizācija plānota vien 2020. gadu beigās, 2030. gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!