Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas, Vācijas, ASV un Lielbritānijas līderi vienojušies kopējā paziņojumā, ka Lielbritānijā notikušajam retas indes uzbrukumam nav citas alternatīvas iespējamības kā vienīgi tas, ka tajā vainojama Krievija. Šajā jautājumā vienotās valstis nosoda "pirmo nervu aģenta izmantošanas gadījumu Eiropā kopš Otrā pasaules kara", vēsta BBC.

Lielbritānija no valsts izraidījusi 23 diplomātus, un premjere Terēza Meja, apmeklējot uzbrukuma vietu Solsberi, paziņoja: "Mēs notikušajā bezkaunīgajā, nežēlīgajā un nicināmajā incidentā vainojam Krieviju."

Krievija tikmēr paziņojusi, ka arī atbildēs, izraidot Lielbritānijas diplomātus, taču iesaisti uzbrukumā pilnībā noraidījusi, neskaidrojot, kā Krievijā izstrādātā un tikai noteikta ranga militārpersonām pieejamā viela varēja nonākt Lielbritānijā un smagi saindēt bijušo aģentu Sergeju Skripaļu, viņa meitu Jūliju un bojāt veselību vēl 19 citiem cilvēkiem, kas trāpījās saindēto upuru tuvumā.

Visu četru valstu kopīgā paziņojumā teikts: "Tas ir uzbrukums Apvienotās Karalistes suverenitātei un jebkāda šāda veida uzbrukums no kādas valsts puses ir skaidrs Ķīmisko ieroču neizmantošanas konvencijas, kā arī starptautisko likumu pārkāpums. Tas apdraud mūsu visu drošību." Krievija tiek mudināta "skaidrot visus ar uzbrukumu saistītos jautājumus" un sniegt informāciju par izmantoto nervu aģentu.

Vienlaikus četru valdību apstiprinātais paziņojums vēsta, ka valstis ir īpaši bažīgas iepriekš pieredzēto "Krievijas bezatbildīgās rīcības modeli". "Mēs aicinām Krieviju pildīt ANO Drošības padomes locekļa pienākumu uzturēt starptautisko mieru un drošību."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!