Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Britu detektīviem, kuri izmeklē bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu Anglijas pilsētā Solsberi, radušās aizdomas par Krievijas saistību ar vēl divām Lielbritānijā notikušām slepkavībām, atsaucoties uz saviem avotiem policijā, ziņo laikraksts "The Times".

Izmeklētāji izpētījuši, ka par Krievijas aģentiem uzskatītu cilvēku vizītes Lielbritānijā sakritušas ar biznesmeņu Aleksandra Perepiļičnija un Skota Janga nāvēm.

44 gadus vecais Perepiļičnijs mira 2012. gadā pēc rīta skrējiena pa Londonu. Nāve iestājusies sirds aritmijas un apstāšanās rezultātā, tika secināts sekcijā. Taču vēlāk toksikoloģiskās ekspertīzes rezultāti vīrieša organismā atklāja retas augu izcelsmes indes klātbūtni.

Perepiļičnijs sadarbojās ar Šveices prokuratūru naudas atmazgāšanas lietā, ko iepriekš izmeklēja aizturēšanas izolatorā Maskavā mirušais fonda "Hermitage Capital" jurists Sergejs Magņickis. Lielbritānijā Perepiļicņijs bija ieguvis politiskā bēgļa statusu.

Savukārt Skota Janga nāve 2014. gadā likumsargu aizdomas līdz šim nebija radījusi. Vīrietis gāja bojā, izkrītot pa sava dzīvokļa logu Londonā. Portāls "BuzzFeed" ziņo, ka Jangs bijis biznesa partneris 2013. gadā Lielbritānijā mirušajam krievu oligarham Borisam Berezovskim.

Jau ziņots, ka 66 gadus vecais bijušais GRU aģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija Lielbritānijas pilsētā Solsberi martā tika saindēti ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", tomēr pēc mediķu sniegtās palīdzības izdzīvoja.

Londonā uzbrukumā vaino Krieviju un konkrēti augstāko tās vadību Kremlī. Maskava savu saistību ar notikušo noliedz.

Trīs mēnešus pēc 4. marta uzbrukuma Skripaļiem smaržu pudelīti ar uzbrukumā izmantoto "Novičok" indi atrada vietējais iedzīvotājs Čārlijs Roulijs netālajā Eimsberi, kā rezultātā viņš tika hospitalizēts, bet viņa partnere Dona Stērdžesa pēc saskarsmes ar indi mira.

Septembrī Lielbritānija aizdomās par "Novičok" uzbrukumu izvirzīja apsūdzības diviem Krievijas pilsoņiem, kas esot Krievijas militārās izlūkošanas dienesta Ģenerālštāba Galvenās pārvaldes (GU, bet plašāk pazīstama ar veco nosaukumu - GRU) aģenti Petrovs un Boširovs.

Izmeklējošie žurnālisti drīz vien noskaidroja, ka patiesībā tie ir Krievijas varoņa titulu ieguvuši GRU aģenti Aleksandrs Miškins un Anatolijs Čepiga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!