Foto: Kadrs no video

Krievijā pārdošanā parādījusies galda spēle bērniem ar nosaukumu "Mūsējie Solsberi", kas ir acīmredzama atsauce uz pērnā gada martā Lielbritānijā notikušo bijušā Krievijas izlūka Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu ar nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Bijušais Krievijas izlūkdienesta GRU darbinieks, kurš kā dubultaģents strādāja Londonas labā un tika pieķerts, 2010. gadā tika izdots Lielbritānijai spiegu apmaiņas programmas ietvaros.

2018. gada 4. martā Solsberi Skripaļs un viņa meita Jūlija tika saindēti ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", bet pēc ilgstošas ārstēšanas izdzīvoja. Pēc vairākiem mēnešiem jūlijā ar indi no izmestās pudelītes saindējās un mira 44 gadus veca sieviete.

Londona Skripaļa indēšanā apsūdzēja Krievijas varu pašā augstākajā līmenī un kā nozieguma izpildītājus identificēja divus Krievijas pilsoņus, kas Lielbritānijā bija ieceļojuši ar Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova vārdu, un pārstāvot militāro izlūkdienestu GRU.

Kremlis visas apsūdzības noliedz, bet paši Lielbritānijas apsūdzētie Petrovs un Boširovs Kremļa propagandas kanālā RT apgalvoja, ka uz Solsberi bija devušies kā tūristi apbrīnot vietējo katedrāli. Tikmēr žurnālistiskās izmeklēšanas komandas noskaidroja, ka aiz Petrova un Boširova uzvārda slēpjas GRU virsnieki un Krievijas varoņa titula ieguvēji Anatolijs Čepiga un Aleksandrs Miškins.

Galda spēlē "Mūsējie Solsberi", spriežot pēc attēla, spēlētājiem jāatkārto Petrova un Boširova ceļojums pa Eiropu, ko izpētījis un rakstā "Aizsardzības ministrijas "tūristu" piedzīvojumi" aprakstījis medijs "The Insider".

Spēle "Mūsējie Solsberi" par 77 rubļiem (1 eiro) pieejama vismaz divos veikalos, liecina informācija to tīmekļa vietnēs. Gan "Gala centrs", gan "Market Assortiment" portālam "Insider" apstiprinājis šīs spēles pieejamību.

Kā Krievijas kanāla "Car grad" sižetā stāsta viens no spēles radītājiem Mihails Bobers, "Mūsējie Solsberi" ir humoristiska atbilde "Rietumu rusofobijai". Spēlētājiem jāpārvietojas pāros, kā Petrovam un Boširovam, un ar pēc iespējas mazāku soda punktu skaitu jāsasniedz finiša laukums Solsberi, ko rotā katedrāles attēls.

Otrs spēles autors Ņikita Filipovs skaidro, ka spēli veidot pamudinājušas "patriotiskas jūtas", bet tās laukums ir arī simbolisks tilts starp Krieviju un Lielbritāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!