Foto: EPA/Scanpix/LETA

Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) pēc gaisa spiediena samazināšanās atklāts izurbts caurums, kas varētu būt paslēpta nejaušība vai apzināta sabotāža, atsaucoties uz Krievijas kosmosa aģentūras "Roskosmos" ģenerāldirektoru Dmitriju Rogozinu, raksta "The Guardian".

Rogozins paziņojis, ka pagājušajā ceturtdienā Krievijas modulī "Sojuz" atklātais caurums ir urbums, kas varētu būt paveikts apzināti uz zemes vai kosmosā. "Bijuši vairāki urbšanas mēģinājumi," viņš atklājis, norādot, ka urbēja roka, spriežot pēc cauruma, esot trīcējusi.

Sākotnēji tika pieņemts, ka caurums radies no mini asteroīda, bet šī versija ļoti drīz noraidīta. "Kas tas ir - ražošanas defekts vai kāda tīša darbība? Mēs pārbaudām zemes versiju, bet pastāv arī otra – apzināta iejaukšanās kosmosā," paziņojis Rogozins. NASA pārstāvji no komentāriem pagaidām atteikušies, norādot, ka izmeklēšanu vadot Krievijas kosmosa aģentūra.

SKS apkalpes locekļi caurumu pēc tam, kad tas izraisīja nelielu spiediena samazināšanos, aizlīmēja. Apkalpes locekļiem stacijā briesmas nedraudot.

Krievijas politiķis un bijušais kosmonauts Maksims Surajevs medijam norādījis, ka teorētiski šādu caurumu varējis izurbt kāds psiholoģiski sagrauts Starptautiskās Kosmosa Stacijas apkalpes loceklis, kas būtu ļoti skumjš skaidrojums. "Ceru pie Dieva, ka tas ir ražošanas defekts, lai gan arī tas būtu ļoti skumji. nekas tāds "Sojuz" kuģu vēsturē iepriekš nav bijis," viņš teicis.

Foto: AP/Scanpix/LETA

"Sojuz" moduļi ir Krievijas ražota moduļu sērija kosmosa stacijām, cilvēku nogādāšanai kosmosā un atvešanai atpakaļ. Sabojātā moduļa daļa gan tiek izmesta sadegšanai orbītā un nav nozīmīga apkalpes drošībai, atgriežoties no misijas. SKS patlaban atrodas divi šādi moduļi.

Kāds anonīms avots aģentūrai TASS izpaudis, ka caurums varētu būt izurbts Baikonuras kosmodromā, īstenojot pēdējās pārbaudes un pēcāk kļūdu mēģināts noslēpt. "Kāds salaida to grīstē, tad nobijās un noslēdza caurumu," viņš skaidro, pieļaujot, ka šis plāksteris nokritis vēlāk, kad modulis jau sasniedzis SKS.

SKS ir viens no retajām sfērām, kur joprojām pastāv sadarbība starp ASV un Krieviju. Pēdējoreiz modulis kosmosā vests šī gada 10. jūlijā. Stacijā šobrīd atrodas divi krievu kosmonauti, trīs NASA astronauti un Eiropas Kosmosa aģentūras pārstāvis no Vācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!