Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās krimināltiesas (SKT) tiesneši trešdien uzdevuši tiesas prokurorei Fatu Bensudai veikt izmeklēšanu par kara noziegumiem Krievijas un Gruzijas 2008.gada kara laikā.

Tā būs pirmā SKT izmeklēšana par apsūdzībām, ka Krievija pastrādājusi kara noziegumus, un pirmā par konfliktu ārpus Āfrikas.

Bensuda oktobrī oficiāli lūdza tiesnešiem atļauju veikt visaptverošu izmeklēšanu par 2008.gada karu. Viņa tiesnešiem pavēstīja, ka sākotnējā izmeklēšanā iegūtas liecības par pastrādātiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci.

Trīs tiesnešu kolēģija trešdien piekrita viņas argumentiem, secinot, ka "ir ticams pamats uzskatīt, ka Gruzijā ir pastrādāti noziegumi, kas atrodas SKT jurisdikcijā".

Viņi tādējādi "uzdod prokuroram turpināt izmeklēšanu par noziegumiem SKT jurisdikcijā, kas pastrādāti Dienvidosetijā, Gruzijā, un ap to laika posmā no 2008.gada 1.jūlija līdz 10.oktobrim". Šo noziegumu vidū ir "noziegumi pret cilvēci, tādi kā slepkavība, iedzīvotāju piespiedu pārvietošana un vajāšana, un kara noziegumi, tādi kā uzbrukumi civiliedzīvotājiem un tīša nogalināšana".

Prokurori paziņojuši, ka gūti pierādījumi par 13 400 līdz 18 500 etnisko gruzīnu padzīšanu no mājām un "piespiedu pārvietošanas kampaņu", ko veica Dienvidosetijas varasiestādes. Pierādījumi liecina, ka gruzīnu skaits konflikta zonā samazinājās par vismaz 75%.

Piecas dienas ilgais karš sākās 2008.gada 7.augusta vēlā vakarā, kad Gruzijas spēki pēc vardarbības vairāku dienu garumā sāka uzbrukumu Dienvidosetijai un aplenca separātiskā reģiona galvaspilsētu, kas naktī tika pakļauta spēcīgai artilērijas apšaudei un uzlidojumiem.

Krievija, lai aizstāvētu "savus pilsoņus", sāka tūlītēju un nežēlīgu pretuzbrukumu, padzenot Gruzojas spēkus no Dienvidosetijas un kopā ar osetīnu kaujiniekiem iebrūkot dziļi Gruzijas teritorijā, kā arī veicot uzlidojumus Tbilisi pierobežā, Gori un Poti pilsētās un to apkārtnē.

Karadarbību piecas dienas vēlāk apturēja ar Eiropas Savienības starpniecību panāktais pamiers.

Tiek uzskatīts, ka konfliktā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku un aptuveni 120 000 bija spiesti pamest savas mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!