Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lietuva un Polija apsver projektus, kas varētu palīdzēt mazināt Baltkrievijas enerģētisko atkarību no Krievijas, otrdien paziņojis Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis pēc tikšanās ar savu poļu kolēģi Mateušu Moravecki, kas ieradies vizītē Viļņā.

"Pārrunājām, kā varētu mazināt Baltkrievijas enerģētisko atkarību no Krievijas, un apspriedām noteiktus risinājumus un projektus," viņš sacījis kopīgā preses konferencē.

Konkrētus projektus Skvernelis gan nav nosaucis, bet minējis, ka tiek domāts par enerģijas avotu diversificēšanu, izmantojot Lietuvas infrastruktūru un Lietuvas uzņēmumus, un darbu pie šā jautājuma nolemts turpināt.

Kā ziņots, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko šomēnes paziņoja, ka viņa valsts varētu sākt importēt naftu caur Poliju un Baltijas valstīm kā alternatīvu Krievijas naftas importam, ja ar Maskavu neizdotos vienoties par nodokļiem.

Polijas naftas koncernam "Orlen" pieder naftas pārstrādes uzņēmums "Orlen Lietuva" Mažeiķos.

Politologs Laurīns Jonavičs uzskata, ka Lietuvai ir tehniskas iespējas kļūt par alternatīvu naftas ceļu Baltkrievijai. Pēc viņa teiktā, sašķidrinātās dabasgāzes un naftas produktu termināļu operatoram "Klaipedos nafta" ir pietiekams potenciāls, lai tas varētu pieņemt naftu un pat to uzglabāt.

"Tas var kļūt aktuāli, jo Baltkrievija un Krievija nespēj vienoties par naftas piegādes noteikumiem – Minska vēlas cenu priekšrocības, bet Maskava veic "nodokļu manevru", kura rezultātā Baltkrievija priekšrocības zaudēs. Ņemot vērā, ka Kremlis uz Minsku izdara aizvien lielāku spiedienu "padziļināt savienotās valsts integrāciju", alternatīvs naftas avots varētu kalpot par zināmu atspēriena punktu, lai Lukašenko pilnībā nepadotos Maskavas spiedienam," spriedis eksperts.

Pēc viņa teiktā, par iespējamajiem naftas avotiem Baltkrievija jau runā ar ASV, Azerbaidžānu un Kazahstānu.

Pašlaik Krievija ir vienīgā jēlnaftas piegādātāja abām Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām, kas gadā saņem 18 miljonus tonnu naftas, un vēl aptuveni sešus miljonus tonnu Krievijas naftas Baltkrievija gadā saņem reeksportam.

Gada sākumā Lukašenko jau runāja par iespējām Baltkrievijas naftas pārstrādes uzņēmumus apgādāt ar jēlnaftu caur Baltijas valstu ostām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!