Ilgais un stiprais lietus šogad Lietuvā apdraud kartupeļu un dārzeņu ražu. Zemākajās vietās tīrumi jau šobrīd mirkst ūdenī. Mitrajā laikā savairojušies arī dažādi kaitēkļi, izplatās slimības, bet savlaicīgi apsmidzināt laukus nav iespējams.
Lielākos zaudējumus lietavas nodarījušas Žemaitijas lauksaimniekiem. Paģēģu pašvaldībā Nemunas lejtecē piektdien izsludināts ārkārtējs stāvoklis. Pēc amatpersonu teiktā, pat pavasara palos jau sen situācija nav bijusi tik nopietna. Saimniecībās vairs nav palicis sausu vietu, kur ganīt lopus, nākas tos turēt kūtīs un izbarot pagājušā gada lopbarības pārpalikumus.

Ūdens līmenis Nemunā cēlies par diviem metriem un vēl nav sācis kristies, pārplūdušas arī upes nelielās pietekas. Tiek lēsts, ka nopietni ražas zaudējumi gaidāmi vismaz 45% pašvaldības iedzīvotāju. Nav izbraucami ceļi 17 kilometru kopgarumā.

Pēc provizoriskiem hidrometeoroloģijas dienesta datiem, kritiska situācija varētu izveidoties arī dažās Lazdiju, Panevēžas, Traķu un Ukmerģes rajonu pašvaldībās un vēl dažos Žemaitijas rajonos.

Kā pastāstījis Lietuvas Lauksaimniecības ministrijas Tirgus organizēšanas departamenta direktora vietnieks Petrs Zablockis, ja tiek pasludināta ārkārtējā situācija, lauksaimnieki var vērsties savā pašvaldībā, pierasot kaitējuma atlīdzināšanu. Pēc kaitējuma mērogu apzināšanas valdība lemj, cik līdzekļu atvēlēt kompensācijām.

Saskaņā ar Tirgus informācijas sistēmas datiem kartupeļu un dārzeņu audzētāji jūnijā prognozēja rekordlielu ražu, bet nu ja sākuši skaitīt zaudējumus.

Pret mitrumu īpaši jutīgi ir kartupeļi. Jūlija sākumā to piedāvājums tirgū bija vidēji liels, bet cenas augstākas nekā gadu iepriekš. Jūlija otrajā pusē cenas varētu strauji kristies, jo lauksaimnieki masveidā sāks rakt agros kartupeļus. Paredzama arī aktīvāka nelegāla kartupeļu ievešana no Polijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!