Foto: Kadrs no video

Pirmdien, 6. martā, tīmeklī izplatījās video, kurā redzama kāda neapbruņota vīrieša Ukrainas armijas formastērpā nošaušana, raidot pa viņu vairākas šāvienu kārtas no automātiskajiem ieročiem. Brutālais video izraisīja plašu rezonansi sociālajos tīklos, Ukrainas medijos un sabiedrībā.

Ierakstā redzams, kā vīrietis stāv kādā seklā ierakumā ar cigareti rokās. Fonā balss krievu valodā dzirdama sakām: "Filmē viņu." Savukārt vīrietis formastērpā pasaka: "Slava Ukrainai!"

Tajā brīdī atskan šāvienu sērija un fonā dzirdamā balss krievu valodā rupji nolamā gūstekni, kurš miris nokrīt zemē.

Provizoriskā informācija liecina, ka nogalinātais ir 30. atsevišķās mehanizētās brigādes karavīrs Timofejs Šadura, kurš skaitās bez vēsts pazudis kopš 2023. gada 3. februāra pēc kaujas pie Bahmutas, otrdien paziņoja Ukrainas armijas Ģenerālštābs. Pilnībā apstiprināt nogalinātā identitāti varēs tad, kad no okupētās teritorijas būs izdevies atgūt viņa mirstīgās atliekas.

Žurnālists Jurijs Butusovs gan nošauto identificē kā citu karavīru – 1980. gadā dzimuši Oleksandru Macijevski, kurš apglabāts jau 14. februārī, bet par kura nāves apstākļiem pirms tam nav bijis skaidrības.

Video, kura filmēšanas vieta un laiks nebija zināmi, bet Ukrainā tas izsaucis sašutuma vētru. Tāpat vīrieša attēls izplatījies sociālajos tīklos ar parakstiem "Slava Ukrainai!" un "Varoņiem slava!", kļūstot simboliskā ziņā par kaut ko līdzīgu Krievijas karakuģa "pasūtīšanai" Krievijas iebrukuma pirmajā dienā. Arī bez attēla sociālajos tīklos izplatās šie uzsaukumi.


Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien solīja, ka neapbruņotā Ukrainas karavīra nošaušanā vainotie tiks atrasti un sodīti. "Šodien tika izplatīts video, kurā redzams, kā okupanti nežēlīgi nogalina karotāju, kurš drosmīgi teica viņiem sejā: "Slava Ukrainai!" teica Zelenskis. "Es vēlos, lai mēs visi vienoti atbildam uz viņa vārdiem: "Slava varonim! Slava varoņiem! Slava Ukrainai!" Mēs atradīsim slepkavas," turpināja prezidents.


Video komentējušas arī citas augsta ranga amatpersonas. Prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks notikušo nosauca par kārtējo Krievijas pastrādāto kara noziegumu. "Tas ir mērķtiecīgas terora politikas elements, kuru Kremļa propaganda maskē ar mītiem par "nacistiem". Par katru šādu kara noziegumu būs atmaksa. Neviens nespēs no tās izvairīties. Visus atradīsim," tviterī raksta Jermaks.

Savukārt Ukrainas Drošības dienests (SBU) ierosinājis krimināllietu par kara likumu un paražu pārkāpšanu.

Nošautā karavīra identitāte pirmdien vēl nebija zināma, sākotnēji viņš sociālajos tīklos kļūdaini identificēts kā cits karotājs, viņu atpazīt aicināja arī Ukrainā slavenais kara žurnālists Jurijs Butusovs.

Savukārt raidsabiedrības BBC producente Sofija Kočmara-Timošenko savā "Facebook" lapā rakstīja, ka kāda sieviete nogalinātajā atpazinusi savu brāli.

"Uzzināju. Pārbaudīju. Māsa saka: "100 procenti – tas ir mans brālis. Tās ir viņa acis, balss un tas, kā viņš smēķē cigareti". Bet lūdz klusēt līdz rītam, kamēr sazināsies ar cīņu biedriem un jau no paša rīta grib būt līdzās viņa mātei," teikts "Facebook" ierakstā.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!