Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Bēdīgi slavenajam Zviedrijas pilsētas Jēvles tradicionālajam Ziemassvētku salmu āzim izdevies izdzīvot 2017. gadā un pilnīgi neskartam sagaidīt 2018. gadu, vēsta Ziedrijas medijs "The Local".

"Tas mums ļoti daudz nozīmē. Ja āzis tiek pakļauts uzbrukumiem, tad patiešām ir dusmas un ir skumīgi," Zviedrijas ziņu aģentūrai "TT" atzinusi akcijas pārstāve Marija Vellberga.

13 metrus garais salmu āzis, kurš ir pasaulē lielākais salmu āzis, tika uzstādīts 2017. gada 3. decembrī. Tā nojaukšanu 2. janvārī tiešraidē varēja vērot divu stundu garumā. Tāpat salmu dekora nojaukšana tika dokumentēta āža tviterkontā.

Arī sociālo tīklu lietotāji dalījušies ar fotoattēliem, kuros redzama salmu āža demontēšana.

Rest in peace 😳🙏🏻 #gävlebocken #rip #sweden

A post shared by Jimmy Lenefjäll (@jimmylenefjall) on Jan 2, 2018 at 2:28am PST

Warning! Viewer discretion is advised as the most famous strawgoat in the world is being taken down 🍑👀 #gävlebocken #itsbeenagreatyear #timetosaygoodbye pic.twitter.com/YCnyxRoq3O

— Gävlebocken (@Gavlebocken) January 2, 2018

Nedmonteringen har börjat. #svtgävleborg

A post shared by SVT Nyheter Gävleborg (@svtgavleborg) on Jan 2, 2018 at 2:11am PST

The Goat ran away! #gavlebocken @gavlebocken

A post shared by Karin Johansson (@kokokarin85) on Jan 2, 2018 at 6:04am PST

Jau vēstīts, ka svētku dekors Jēvles centrālajā laukumā ticis dedzināts tik bieži, ka tas gandrīz kļuvis par Ziemassvētku rituālu. Jau kopš 1966. gada, kad salmu āzis pirmo reizi uzstādīts, tas lielākoties ir izpostīts un aizdedzināts. Kopš 1966. gada tam ir izdevies izdzīvot vien 13 reizes. 30 reizes tas ir nodedzināts līdz pašai zemei, bet septiņas reizes to ir nozaguši vai izpostījuši vandaļi. Šeit var izlasīt piecus dīvainākos dekora izpostīšanas veidus.

Lai glābtu zviedru tradicionālo veiksmes simbolu, ir izmēģināti aizsardzības pasākumi ar dažādiem panākumiem, tai skaitā apklāšana ar ugunsdrošu materiālu, apsardzes izvietošana un uzraudzība ar interneta videokamerām.

Dekora aizsardzībai 2017. gadā uzstādīts apkārt dubultais žogs, nolīgta apsardze, kā arī apkārt izvietotas videokameras.

Jau ziņots, ka 2016. gadā salmu āzis nodedzināts jau naktī pēc atklāšanas. Kāda nezināma neģēļa mestais molotova kokteilis lielo rotājumu strauji pārvērtis lāpā, un līdz ugunsdzēsēju atbraukšanai vairs neesot bijis, ko dzēst.

Par Ziemassvētku salmu āža izpostīšanu pat tiek liktas likmes – izdzīvos tas vai arī nē, atzīmē "The Local".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!