Arestēts basku separātistu grupējuma ETA loceklis apsūdzējis divus no Spānijas slavenākajiem pavāriem, ka tie finansējuši organizāciju, maksājot desmitiem tūkstošu dolāru lielus "revolucionāros nodokļus", ceturtdien pavēstīja avoti tiesībsargājošās iestādēs.
Hosē Luiss Beotegi tika pagājušajā nedēļā apcietināts Basku zemē. Viņš nopratinātājiem izstāstīja, ka pats personīgi nosūtījis izspiešanas vēstules četriem pasaulē pazīstamiem basku pavāriem Karlosam Arginano, Huanam Marijai Arsakam, Martinam Berasategi un Pedro Subihanam.

Vēstulēs katram pavāram bija pieprasīts samaksāt 72 000 eiro. Viņš sacīja, ka Arsaks un Subihana piekrituši, bet par pārējiem viņam nav zināms.

Nacionālās tiesas tiesnesis var nopratināt pavārus, kuriem var draudēt apsūdzības par sadarbību ar teroristiem, vēsta mediji.

Berasategi sacīja, ka šādas ziņas "nav taisnība", un viss, ko viņš savā dzīvē ir darījis, ir "gatavojis ēdienu un strādājis".

ETA tradicionāli ievērojamu savas darbības daļu finansē, izspiežot "revolucionāros nodokļus" no basku uzņēmējiem.

Grupējums ETA kopš 1968.gada nogalinājis vairāk nekā 800 cilvēku, taču nevienu pēdējos 16 mēnešos.

ETA mērķis ir nodibināt neatkarīgu basku valsti Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos, kur mīt sabiedrība, kas runā Eiropas vissenākajā valodā, kuras saknes meklējamas tūkstošiem gadu pirms romiešu ierašanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!