Foto: stock.xchng

Interneta vietne, kurā varēja apmainīties ar kodētiem e-pastiem un kuru, kā tiek uzskatīts, izmantojis ASV meklētais bijušais CIP darbinieks Eduards Snoudens, pēkšņi ir slēgta, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Teksasā esošā uzņēmuma "Lavabit" īpašnieks Ladars Levisons sacījis, ka juridisku iemeslu dēļ viņš nevar atklāt to, kāpēc vietne slēgta. Taču viņš medijiem pavēstījis, ka labāk slēgs savu biznesu, nekā iesaistīsies "noziegumos pret amerikāņu nāciju".

Vietējie mediji vēsta, ka "Lavabit" pēdējā laikā veda juridisku cīņu, cenšoties liegt iespēju varasiestādēm piekļūt informācijai par vietnes izmantotājiem.

Šī interneta vietne uzmanību izpelnījās pēc tam, kad atklājās, ka Snoudens, būdams iesprostots Maskavas lidostā, varētu būt izmantojis tās pakalpojumus. "Man bija jāizdara grūta izvēle - vai nu jākļūst par nozieguma, kas vērsts pret Amerikas tautu, atbalstītāju, vai jāapglabā gandrīz 10 gadi smaga darba, slēdzot "Lavabit"," interneta vietnē paziņojis Levisons.

Levisons atzinis, ka nolēmis zaudēt biznesu, taču pēdējo mēnešu notikumus, kuros tika ierauts, neatklāja. Viņš arī norādījis, ka ASV konstitūcija dod viņam vārda brīvību, taču šinī gadījumā viņš to nevar izmantot.

ASV Tieslietu departaments pagaidām vietnes slēgšanu nav komentējis.

Jau vēstīts, ka Edvards Snoudens 1.augustā beidzot pameta Šeremetjevas lidostu, kur bija pavadījis vairāk nekā mēnesi. Krievija viņam uz gadu piešķīra politisko patvērumu.

Snoudens nopludināja simtiem slepenu ASV izlūkdienestu dokumentu, kas atklāja, ka ASV sistemātiski veikušas telefonsarunu noklausīšanos un personu izspiegošanu internetā. Spiegošanas skandāla laikā nāca klajā arī ziņas, ka ASV izspiegojušas arī Eiropas Savienības institūcijas un citas sabiedrotās valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!