Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko sasaucis slēgtu apspriedi ar augstākajām amatpersonām, kuras laikā nolemts "līdz galam stāvēt" par valsts neatkarību no Krievijas, vēsta baltkrievu portāls "Naša Ņiva".

Kā laikrakstam pastāstījuši divi vārdā neminēti avoti, sanāksmes dienas kārtībā bijis jautājums, kā rīkoties apstākļos, kad Krievija uz Baltkrieviju izdara spiedienu.

"Bija liela sanāksme pie prezidenta. [Tajā runāts] līdz galam stāvēt par neatkarību. Visi to atbalstīja," laikraksts citē vienu no avotiem.

Daži valdības pārstāvji arī pauduši viedokli, ka uz Krievijas "nodokļu manevriem" ir jāreaģē ar reformām, nevis sanāksmēm.

"Krievijas jautājums tika pacelts. Starp rīkojumiem – uzmanīgi sekot informācijas laukam," medijam atklājusi kāda valdības amatpersona.

Pirmdien, 17. decembrī, Lukašenko preses sekretāre Nataļja Eismonta gan noliedza, ka tāda tikšanās būtu notikusi, atzīmējot, ka jautājums par neatkarību valstī jau sen netiek apspriests, ziņo "Lenta.ru".

13. decembrī Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs Krievijas un Baltkrievijas Savienotās valsts Ministru padomes sanāksmē Brestā paziņoja, ka Krievija ir gatava veidot ar Baltkrieviju kopīgu naudas drukāšanas centru, muitas dienestu, tiesu un valsts kontroles dienestu. Tādā gadījumā abas valstis varēs piekopt vienotu nodokļu politiku, raksta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Baltkrievijā šo paziņojumu uztvēra kā daļu no ekonomiskā spiediena pret valsti. 14. decembrī Lukašenko Krievijas žurnālistiem paziņoja, ka viņam valsts suverenitāte ir "svēta" un viņš nepieļaus tās zaudēšanu, skaidro RFE/RL.

Jūnijā Lukašenko brīdināja, ka nepietiekamas ekonomiskās attīstības rezultātā valsts ir apdraudēta. "Mēs esam frontē. Neizturēsim šos gadus, izgāzīsimies, tātad, vajadzēs vai nu kādas valsts sastāvā iet, vai arī pret mums slaucīs kājas. Bet nedod dievs vēlreiz izraisīs karu kā Ukrainā," teica Lukašenko, neprecizējot, kura valsts apdraud Minsku

Ar "nodokļu manevru" tiek saprasts Krievijas lēmums sešu gadu laikā atjaunot nodokļus uz Baltkrieviju eksportētajai naftai – līdz šim Baltkrievija par importēto Krievijas naftu nodokļus nemaksā, skaidro medijs.

Pieaugoša naftas cena samazinās Baltkrievijas naftas pārstrādes uzņēmumu rentabilitāti. Iespējams, šī tēma būs galvenais jautājums Lukašenko un Krievijas prezidenta Vladimira Putina plānotajās pārrunās decembra beigās.

Nodokļu manevra dēļ Baltkrievijas budžets nākamajā gadā varētu zaudēt aptuveni 300 miljonus dolāru. Baltkrievu analītiķi spriež, ka Medvedevs var izvirzīt Minskai ultimātu, saistot budžeta zaudējumu kompensācijas jautājumu ar Baltkrievijas dziļāku integrāciju ar Krieviju, skaidro RFE/RL.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!