Foto: AP/Scanpix
Bosnijas Nacionālais muzejs, kas bija pastāvējis 124 gadus, ir slēgts pēc varas iestāžu nespējas vienoties par tā finansēšanu.

Kad muzejs ceturtdien tika slēgts, pie tā sapulcējās simtiem cilvēku, paužot atbalstu tam kā kultūras simbolam.

Muzeja komplekss Sarajevas centrā bija pārdzīvojis Austroungārijas impērijas sabrukumu, divus pasaules karus un Dienvidslāvijas sadalīšanos. Pēc Bosnijas kara beigām 1995.gadā, kad Bosnija un Hercegovina tika sadalīta serbu republikā un musulmaņu-horvātu federācijā, muzejs tikko spēja pastāvēt ar nelieliem valdības piešķirtiem līdzekļiem.

Muzeja ģenerāldirektors Adnans Busuladžičs simboliski piesita divus koka dēļus ar uzrakstu "Slēgts!" uz tā monumentālajiem vārtiem, studentiem saucot "kauns, kauns".

Bosnijas centrālajā valdībā nav kultūras ministrijas, kas rūpētos par valsts bagāto un gadsimtiem seno kultūras mantojumu, savukārt abas Bosnijas sastāvdaļas uzskata, ka šādas rūpes nav to kompetencē. Busuladžičs sacīja, ka muzejs vairs nevar darboties, jo tā personāls gadu nav saņēmis algas un pabalstus, un piebilda, ka personāls sūdzēs valsti tiesā par nolaidību.

1995.gada Deitonas miera vienošanās, kas izbeidza Bosnijas karu, nenoteica, kam jāatbild par septiņām galvenajām kultūras iestādēm, kurās ir Bosnijas serbu, musulmaņu (bosņaku) un horvātu kultūras mantojums. Šīs iestādes katru gadu lūdz finansējumu apmēram miljona latu apmērā no centrālās valdības, kas tiek sadalīts 20 muzejiem, galerijām un citām institūcijām.

Nacionālais muzejs tika atvērts 1888.gadā Austroungārijas impērijas laikā. Tā darbībai nepieciešami vairāk nekā 900 tūkstoši ASV dolāru (481,7 tūkstoši latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!