Foto: Foto no sociālajiem tīkliem

Krievijas prezidenta Vladimira Putina 65. dzimšanas dienas priekšvakarā Vācijas galvaspilsētā Berlīnē parādījās Kremļa saimnieku slavinošs grafiti, kurš jau nākamajā dienā apķēpāts ar sarkanu krāsu un uzrakstiem "slepkava un zaglis".

18 gadus Krievijā pie varas esošais Vladimirs Putins, kuru, domājams, pārvēlēs amatā arī nākamgad gaidāmajās vēlēšanās, savu dzimšanas dienu atzīmēja 7. oktobrī. 80 Krievijas pilsētās šai dienā notika Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija atbalstītāju un Putina pretinieku protesti, kuru laikā aizturēti ap 290 cilvēki, kā liecina aktīvistu organizācijas "OVD-Info" dati.

Tikmēr Berlīnes centrā Aksela Springera ielā 42 Putina dzimšanas dienas priekšvakarā parādījās grafiti, kurā gaviļnieks attēlots, kopā ar baltiem baložiem sēžam krēslā. Abās pusēs lielajam grafiti redzami Frīdriha Šillera "Oda priekam" citāti vācu un krievu valodās.

Lai gan Berlīnes grafiti autors nav zināms, zīmīgi, ka par tādu apsveikumu parādīšanos ne tikai Berlīnē, bet arī Parīzē, Barselonā un pat Damaskā aktīvi ziņoja prokremliskie masu informācijas līdzekļi, ar tādiem citātiem kā, piemēram, "No Parīzes ar mīlestību", uzturot vienu no Maskavas propagandas motīviem, cik ļoti sabiedrība Putinu atbalsta Rietumos.

Tiesa, Berlīnes grafiti Putina dzimšanas dienā jau apķēpāts ar uzrakstu vācu valodā "Mörder и Dieb" ("Slepkava un zaglis"), bet Putina atveida rokas un seja notraipīta ar sarkanu krāsu.

Rietumu un Krievijas attiecības ir strauji pasliktinājušās kopš 2014. gada pavasara, kad Maskava okupēja un anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un sāka balstīt separātiskus nemierus Ukrainas austrumos. Ukrainas karā pret Krievijas apbruņotiem un apgādātiem karavīriem un kaujiniekiem ir gājuši bojā vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku.

Starptautisko tiesību pārkāpumi un asiņainā kara aizsākšana ievērojami ir pasliktinājusi Krievijas un Putina tēlu pasaulē. Iekšpolitiski Putins un varas elite tiek apvainota plašā korupcijā, kas padarījusi bagātus Putina tuvākā loka cilvēkus. Kremļa korupcijas atmaskošanā redzamākais aktīvists ir Aleksejs Navaļnijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!