Foto: EPA/Scanpix/LETA
Vardarbīgas sadursmes starp abu galveno kandidātu atbalstītājiem, kurās kāds krīt un vairs nepieceļas. Kandidāts, kurš devis mājienus, ka zaudējuma gadījumā varētu apšaubīt vēlēšanu leģitimitāti. Šāds ir sociālpolitiskais fons, kas pavada Brazīliju tās ceļā uz prezidenta vēlēšanu pirmo kārtu, kas notiks svētdien.

Šīs vēlēšanas ir īpašas, jo pirmoreiz galvenie pretendenti uz valsts vadītāja krēslu ir prezidents un eksprezidents. Pašreizējais līderis Žairs Bolsonaru centīsies iegūt otru termiņu šajā amatā, stājoties pretī pieredzējušajam Luisam Inasio Lulam da Silvam.

Kandidātu profili


Brazīlijā prezidentu vēlē divās kārtās, un svētdien gaidāma pirmā no tām. Ja kāds no kandidātiem iegūs vairāk nekā 50% vēlētāju atbalsta, tad viņš kļūs par jaunievēlēto prezidentu un otrā kārta, kas paredzēta 30. oktobrī, tiks atcelta.

Lula un Bolsonaru nav jaunpienācēji. Abi ir pārstāvējuši Brazīlijas politisko telpu vairāku gadu gājumā. Tāpat abi jau reiz ir sēdējuši prezidenta krēslā.


Lula ir bijušais arodbiedrību vadītājs, kurš vadīja Brazīliju no 2003. līdz 2010. gadam. 2010. gadā viņš atstāja amatu ar vairāk nekā 80% lielu popularitātes reitingu, un viņam joprojām ir liels atbalsts Brazīlijas ziemeļaustrumos. Taču korupcijas skandāls, kas saistīts ar Lulas pārstāvēto Strādnieku partiju, sabojāja viņa politisko mantojumu, atgādina "The Economist". Lula pusotru gadu pavadīja ieslodzījumā par kukuļņemšanu, ko vēlāk Augstākā tiesa atcēla.

Savukārt pašreizējais prezidents Bolsonaru – dēvēts arī par "Tropu Trampu" – pie varas nāca pēc 2018. gada vēlēšanām. Bolsonaru ir bijušais armijas kapteinis un politiķis, kuram veiksmīgi izdevās izmantot tautas neapmierinātību ar korupciju, noziedzību un ekonomiku, lai kļūtu par valsts līderi. Viņam ir augsts atbalsts valsts rietumu štatos, taču Bolsonaru kopumā nevar lepoties ar diženiem sasniegumiem savas prezidentūras laikā, un viņa kā līdera reputācijai lielu ēnu uzmeta arī cīņa pret Covid-19 izplatību.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!