Bijušais ielu bandas vadonis Stenlijs Viljamss, kurš ieslodzījumā gaida viņam piespriestu nāvessodu par četru cilvēku slepkavību, ir izvirzīts 2001.gada Nobela Miera prēmijai, svētdien paziņoja kāds Šveices politiķis.
Šveices parlamenta deputāts Mario Fērs sacīja, ka viņš un vēl daži politiķi izvirzījuši 46 gadus veco Viljamsu par viņa milzīgo darbu jaunatnes vardarbības novēršanai.

Viljamss no savas kameras Sankventinas cietumā ASV Kalifornijas štatā ir sācis īstenot starptautisku programmu, kuras mērķis ir novirzīt jauniešus no bandītisma, vardarbības un narkotikām, un ir sarakstījis vairākas grāmatas par šo tematu.

"Viņš ir guvis sevišķus panākumus, jo ielu bandās iesaistītie jaunieši tic tam, kurš arī bijis iesaistīts šādās ielu bandās un tagad mēģina to pārvarēt," sacīja Fērs intervijā AFP.

"Viņš ir piemērs tam, ka neatkarīgi no izdarītā ir iespējams pavērst dzīvi citā virzienā," piebilda deputāts.

Viljamss 1971.gadā piedalījās bandas "Crips" dibināšanā Losandželosā. Pēc astoņiem gadiem citu "Crips" dibinātāju nogalināja konkurentu banda, bet Viljamss vēlāk tika apcietināts un apsūdzēts četru cilvēku nosepkavošanā divu laupīšanu laikā. 1981.gadā viņam tika piespriests nāvessods.

Fērs piebilda, ka Viljamsam nav viegli rakstīt grāmatas par ielu bandām, dzīvojot starp ieslodzītajiem, kuru vidū ir šādi bandīti.

Viljamss kopš 1996.gada ir publicējis astoņas grāmatas vardarbības novēršanai, kuras viņš nodiktējis žurnālistei Barbarai Beknelai 15 minūšu ilgās telefona sarunās. Šīs grāmatas ir paredzētas skolēniem vecumā no pieciem līdz 10 gadiem.

Viņš arī palīdzējis izveidot izglītojošu interneta lapu un programmu "Interneta projekts ielu mieram", kas paredzēta riska grupu jauniešiem ne tikai ASV, bet arī Dienvidāfrikā un Šveicē.

Viljamsu pērn cietumā apmeklēja bijušā Dienvidāfrikas prezidenta Nelsona Mandelas kādreizējā dzīvesbiedre Vinija Madikizela - Mandela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!