Foto: AFP/Scanpix/LETA
Slovākijā pirmdien darbu sākusi pagaidu valdība, kuru vadīs bijušais Nacionālās bankas prezidenta vietnieks Ludovits Odors.

Pagaidu valdību veidos eksperti un civildienesta ierēdņi, kam nav nolūku startēt 30.septembrī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās, un tā nomainīs līdzšinējā premjera Eduarda Hegera mazākuma kabinetu.

Pagaidu valdība vadīs valsti līdz tiks izveidota jauna valdība pēc vēlēšanām septembrī.

Hegera vadītā koalīcijas valdība, ko veidoja četras partijas, decembrī krita, neizturot uzticības balsojumu.

Kopš tā laika viņš vadīja pagaidu kabinetu, kuram bija valsti jāpārvalda līdz 30.septembrī paredzētajām vēlēšanām. Taču šomēnes no amata atkāpās lauksaimniecības ministrs Samuels Vlčans, izceļoties skandālam par 1,4 miljonus eiro lielām subsīdijām, ko saņēmis viņa uzņēmums. Pēc tam, neminot iemeslus, par nodomu pamest valdību paziņoja arī ārlietu ministrs Rastislavs Kāčers.

Galu galā par savu atkāpšanos paziņoja arī Hegers, to pamatojot ar domstarpībām, kas viņam radušās ar prezidenti Zuzanu Čaputovu.

Odora pagaidu kabinetā ārlietu ministra amatu pildīs Miroslavs Vlačovskis, kurš iepriekš bijis Slovākijas diplomāts Vašingtonā un Londonā. Aizsardzības ministra pienākumi uzticēti drošības nozares ekspertam Martinam Sklenaram, kurš arī strādājis diplomātiskajā dienestā Vašingtonā un Slovākijas pārstāvniecībā Eiropas Savienībā (ES).

Čaputova pagaidu valdības zvēresta nodošanas ceremonijā sacīja, ka nepārtrauktā spriedze iepriekšējā valdošajā koalīcijā bija kļuvusi sabiedrībai nepanesama. Tā vietā viņa sagaida objektivitāti, caurskatāmību un profesionalitāti no jaunā premjera un viņa ministriem, kā arī cilvēcīgu politiku un cieņu pret kritiķiem.

Odors solījis ieturēt mierīgu un kompetentu vadības stilu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!