Foto: Reuters/Scanpix
Slovākijā sestdien notiek referendums par konstitūcijas grozījumiem, kas paredz aizliegt viendzimuma laulības, un tautas nobalsošana radījusi plaisu starp liberālāk noskaņotajiem pilsētniekiem un lauku iedzīvotājiem, kuri lielākā mērā saglabājuši tradicionālo dzīvesveidu.

Petīciju par referenduma ierosināšanu parakstīja vairāk nekā 400 000 slovāku, tas ir, gandrīz 10% no visiem balsstiesīgajiem pilsoņiem. Tā ir Slovākijai neierasti aktīva sabiedrības iesaistīšanās politikā. Piemēram, pērn notikušajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās pie urnām devās vien 13% vēlētāju.

Balsojuma iznākums nekādā veidā nemainīs viendzimuma pāru pašreizējo tiesisko statusu, taču var vairot iespējas bremzēt jebkādas turpmākās izmaiņas.

Šobrīd jebkāda veida viendzimuma savienības Slovākijā nav legalizētas, un abi mēģinājumi šo situāciju mainīt parlamentā ir izgāzušies. Pagājušajā gadā likumdevēji nobalsoja par tradicionālās laulības definīcijas iekļaušanu konstitūcijā.

Tomēr organizācija "Aliancia pre rodinu" (Ģimenes alianse"), kas iniciēja referenduma ierosināšanu, norāda, ka tradicionālā laulība ir apdraudēta, jo arvien lielāks skaits valstu, tostarp kaimiņos esošā Austrija un Čehija, ir legalizējušas dažāda veida viendzimuma savienības, kā arī atļāvušas geju pāriem adoptēt bērnus.

"Daudzās valstīs ir sajūta, ka ļaudis novēršas no ģimenes, viņi to neuzskata par svarīgu vērtību," atzīst Antons Hromiks, jurists, kurš uz laiku atteicies no savas advokāta prakses, lai iesaistītos "Aliancia pre rodinu" vadībā. "Slovāki vēlas pateikt, ka viņiem tā ir vissvarīgākā lieta dzīvē."

Referendumā vēlētājiem būs jāatbild uz trīs jautājumiem - vai laulība var būt vienīgi savienība starp vīrieti un sievieti, vai viendzimuma pāriem jāliedz bērnu adopcija un vai bērniem ir tiesības atteikties no mācību priekšmetiem, kuros tiek runāts par dzimumjautājumiem vai eitanāziju.

Ar aicinājumu atbildēt uz visiem jautājumiem ar "jā" nākusi klajā katoļu baznīca, kas Slovākijā bauda lielu ietekmi. 42% slovāku sevi uzskata par katoļiem, lai gan dievkalpojumus regulāri apmeklē nepilni 40%.

Šie skaitļi šķietami liecina, ka Slovākija ir viena no reliģiozākajām valstīm Eiropā, taču ticība, šķiet, īpaši neietekmē cilvēku dzīvesveidu.

Statistika liecina, ka ārpus laulības dzimušo bērnu proporcija ir tikai nedaudz zemāka nekā Čehijā, kas tiek uzskatīta par vienu no sekulārākajām valstīm Eiropā. Bet dzimušo bērnu skaits uz vienu sievieti ir pat zemāks nekā kaimiņos esošajiem čehiem.

Iniciatīvas pretinieki mudina čehus referenduma dienā palikt mājās, lai balsojušo skaits nepārsniegtu 50%, kas nepieciešami, lai tautas balsošanu uzskatītu par notikušu.

Politiķi, izņemot opozīcijā esošos kristīgos demokrātus, kas stingri iestājas par "jā" izvēli, centušies izvairīties no skaidras nostājas ieņemšanas.

Premjerministrs Roberts Fico paziņojis, ka referendumā piedalīsies, taču nav atklājis, kā viņš balsos.

Tomēr vairums slovāku šajā jautājumā nav īpaši ieinteresēti, bet gandrīz puse, kam tajā ir viedoklis, uzskata, ka viendzimuma laulības vajadzētu legalizēt.

Vienlaikus aptaujas liecina, ka tikai trešdaļa no balsstiesīgajiem gatavojas šodien doties pie balsošanas urnām.

Balsošana referendumā sāksies plkst.8.00 pēc Latvijas laika un noslēgsies plkst.23.00.

Tiesības piedalīties tautas nobalsošanā ir aptuveni 4,4 miljoniem slovāku, un visā valstī iekārtoti gandrīz 5000 vēlēšanu iecirkņu.

Referenduma rezultāti gaidāmi jau vēlu sestdienas vakarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!