Foto: Publicitātes foto
Slovākijas valdība parakstījusi līgumu par 14 kaujas lidmašīnu "F-16V Block 70/72 Fighting Falcon" pasūtījumu kompānijai "Lockheed Martin" kopumā 1,6 miljardu eiro vērtībā, vēsta militārais portāls "Janes".

Slovākija 12 vienvietīgas un divas divvietīgas kaujas lidmašīnas no amerikāņiem saņems līdz 2023. gada beigām, paredz noslēgtais līgums. Pirmās četras Slovākijā ieradīšoties 2022. gadā.

Noslēgtais līgums paredz arī lidmašīnu uzturēšanu noteiktu laiku, kā arī sauszemes tehniķu komandu un pilotu apmācību. Līgumā iekļauta arī uzlabotās tuvā rādiusa gaiss-gaiss tipa raķetes "Raytheon AIM-120C7" un "AIM-9X Sidewinder".

"F-16V" kompānijas "Lockheed Martin" pārstāvji oficiālajā interneta vietnē raksturo kā jaunāko un visattīstītāko ceturtās paaudzes iznīcinātāju, kāds pieejams tirgū. Kaujas lidmašīnas modelim, kas pirmo lidojumu piedzīvojis vien 2015. gada nogalē. Tas aprīkots ar "Northrop Grumman" nesen izstrādāto radaru "AN/APG-83, jaunākās paaudzes "Raytheon" misiju datoru, jauniem komunikāciju savienojumiem, moderniem pilota kabīnes ekrāniem un sistēmu, kas palīdz izvairīties no sadursmes.

Pērn 19 kaujas lidmašīnas "F-16V" pasūtīja arī Bahreina. Persijs līča valsts pasūtījusi arī 20 savā rīcībā esošo modeļu "F-16 Block 40" pārbūvi par "F-16V".

Ar 14 jaunajām lidmašīnām Slovākija plāno nomainīt savu novecojušo
"Mikoyan MiG-29" floti. Līdz mūsdienām slovākiem ar Krievijas un dažādu Rietumu militāro uzlabojumu palīdzību izdevies saglabāt 12 – desmit "MiG-29AS" un divus "MiG-29UBS" – no sākotnējās 21 "MiG-29" lidmašīnas lielās flotes.

"Janes" atzīmē, ka pēdējos gados vienlaicīgi lidotspējīgas ir tikai divas vai trīs Slovākijas Gaisa spēku rīcībā esošās lidmašīnas "MiG-29". Līdz 2023. gadam, kad plānots saņemt pēdējās "F-16V", valsts plāno turpināt uzturēt novecojušo lidmašīnu floti.

PSRS "MiG-29" uzsāka ražot 1981. gadā, un Varšavas bloka valstis, tostarp Čehoslovākija, savas versijas saņēma kopš 1983. gada. Krievija uzlabotas "MiG-29" kaujas lidmašīnas versijas turpina ražot joprojām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!