Slovākija pirmdien aicināja Budapeštu neiejaukties kādas ungāru studentes lietas izmeklēšanā. Studente apgalvo, ka kļuvusi par ksenofobiska uzbrukuma upuri, bet Slovākijas policija viņu apsūdz melos.
"Ārlietu ministrija pauž savu neapmierinātību par atkārtotajiem dažu Ungārijas politiķu paziņojumiem, kas apšauba šajā krimināllietā iesaistīto Slovākijas iestāžu neatkarību," teikts ministrijas paziņojumā.

Daži Ungārijas likumdevēji nesen paziņojuši, ka Eiropas Parlamentam (EP) jāveic izmeklēšana, lai noskaidrotu, vai Slovākijas varasiestādes atbilstoši pārbaudījušas lietu, kuras ietvaros kāda ungāru studente apgalvo, ka 2006.gada augustā pakļauta ksenofobiskam uzbrukumam.

Slovākija norāda, ka šādi aicinājumi "nenāk par labu pozitīvajai gaisotnei, kāda pašlaik valda Slovākijas un Ungārijas attiecībās".

Abu kaimiņvalstu jau tā saspringtās attiecības vēl vairāk pasliktinājās, kad pagājušajā gadā kreiso populistu kontrolētajai valdošajai koalīcijai pievienojās nacionālistiskā Slovāku Nacionālā partija.

Studente Hedviga Malinova apgalvo, ka viņai uzbrukuši divi vīrieši, kas to aplaupījuši un uz viņas T-krekla uzrakstījuši: "Ungāri, dodieties atpakaļ uz Donavas otru krastu!"

Policija vēlāk apsūdzēja Malinovu melos. Savukārt Malinova pārsūdzējusi izmeklēšanas rezultātus un tiem sekojošos mēģinājumus vērst pret viņu pašu tiesisko vajāšanu, apsūdzot viltus liecību sniegšanā.

Slovākijā dzīvo aptuveni 500 000 ungāru, kas ir desmit procenti no kopējā valsts iedzīvotāju skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!