Foto: Reuters//Scanpix/LETA

Slovākija un Polija panākušas vienošanos par slovāku reaktīvo iznīcinātāju Mig-29 nodošanu Ukrainai, piektdien Bratislavā pavēstīja abu valstu aizsardzības ministri.

Polija piekritusi nodrošināt Slovākijas gaisa telpu ar saviem ASV iznīcinātājiem F-16, ja Mig-29 vairs nebūs pieejami, sacīja Slovākijas aizsardzības ministrs Jaroslavs Nads.

Viņa Polijas kolēģis Marjušs Blaščaks savukārt sacīja, ka Polijas Gaisa spēkiem ir "pilnīgi dabīgi" paplašināt operāciju zonu uz dienvidiem kaimiņvalsts gaisa telpā.

Nads un citi Slovākijas valdības locekļi sākotnēji noraidīja iespēju, ka Slovākija varētu atsaukties Ukrainas lūgumam nodot tai vēl PSRS laikos izstrādātos Mig-29.

Tiesa, Slovākija vēlējās no tiem atbrīvoties ilgtermiņā, jo tikai tehniķi no naidīgās Krievijas varēja tos uzturēt tehniskā kārtībā.

Mig-29 būtu bijuši nepieciešami līdz Slovākija saņemtu iznīcinātājus F-16, ko tā pasūtījusi ASV pirms vairākiem gadiem.

Līdzīga nostāja pirms kāda laika tika pausta saistībā ar Slovākijas pretgaisa aizsardzības sistēmām S-300, kas arī izstrādātas PSRS. Arī par tām tika teikts, ka tās Slovākijai ir nepieciešamas.

Tomēr aprīļa sākumā Slovākijas aizsardzības ministrs daudziem par pārsteigumu paziņoja, ka raķešu sistēmas nodotas Ukrainai kā dāvinājums un jau slepus tur nogādātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!