Slovākijas valdība šā gada jūnijā plāno organizēt NATO kandidātvalstu un dalībvalstu un to valdību vadītāju tikšanos Bratislavā, lai apspriestos par Ziemeļatlantijas alianses paplašināšanos.
Trešdien Slovākijas premjerministrs Mikulašs Dzurinda Igaunijas premjerministram Martam Lāram, kurš ieradies vizītē Slovākijas galvaspilsētā, paudis cerību, ka samitā piedalīsies vismaz deviņu NATO kandidātvalstu premjerministri, kā arī alianses dalībvalstu vai to valdību vadītāji.

Dzurinda izteica vēlēšanos, lai Bratislavas sanāksmē piedalītos arī NATO ietekmīgākās valsts ASV prezidents Bils Klintons, stāstīja Igaunijas premjerministra preses sekretārs.

Lārs šādu Dzurindas nodomu apsveicis. "Šāda tikšanās noteikti dos pozitīvu signālu NATO," sacīja Lāra preses sekretārs.

Igaunija un Slovākija, tāpat kā Latvija, Lietuva, Slovēnija, Rumānija un Bulgārija, ir paziņojušas par savu mērķi iestāties NATO.

NATO augstākā līmeņa sanāksmē 2002.gadā izšķirsies jautājums par to, vai aicināt jaunas valstis no bijušā padomju bloka, vai arī pagaidām atturēties no organizācijas paplašināšanas.

Iepriekšējā NATO saietā 1999.gada aprīlī neviena valsts netika uzaicināta iestāties aliansē. 1997.gada jūlijā uzaicinājumu saņēma Polija, Čehija un Ungārija, kuras jau ir kļuvušas par dalībvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!